Israel

T.v. Islamiska jihad. T.h. En raket slog ned vid en skola i Israel.

Utrikes

Islamister har avfyrat över 600 raketer mot Israel

Publicerad 5/5/2019
Annons

Sedan i lördags har de islamistiska terroristorganisationerna Hamas och Islamiska jihad avfyrat över 600 raketer mot Israel. Den israeliska armén har svarat på terrorn genom att attackera mål i Gaza. Hittills har en israel och sju palestinier dödats. Ett flertal av palestinierna rapporteras tillhöra Islamiska jihad.

På lördagskvällen uppmärksammade Jerusalem Post ett uttalande från Hamas i vilket man hotade med att angripa Israels näst största stad Tel-Aviv. Här nedanför syns ett bostadshus i södra Israel som träffats av en raket.

https://twitter.com/Obs_IL/status/1124983481942016005

Det israeliska luftvärnsförsvaret Iron Dome arbetar med att stoppa inkommande raketer från Gaza.

https://twitter.com/Obs_IL/status/1124982389200044032

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade på söndagen att den israeliska försvarsmakten kommer att fortsätta med terroristbekämpning i Gaza. De befintliga styrkorna längs gränsen till Gaza förstärks nu med ytterligare stridsvagnar, artilleri och infanteristyrkor

– Hamas bär inte bara ansvaret för sina egna attacker och handlingar, utan även för allt som kommer från Islamiska jihad, slog Netanyahu fast.


Den israeliska försvarsmakten uppger på sitt twitterkonto att man har slagit till mot byggnader som används för vapentillverkning, vapenförråd och kommandocentraler. En av dessa centraler uppges ha varit en moské.

Här nedanför syns en av de israeliska flygräderna mot Gazaremsan.

Bland de personer som dödats i Gaza rapporteras ett flertal ha tillhört Islamiska jihad.

Brasiliens president uppmärksammar terrorn
På lördagen publicerade Brasiliens president Jair Bolsonaro ett inlägg på Twitter som visar hur en israelisk familj är nära att träffas av raket som slår ned strax framför deras bil.

”Allahu Akbar, Allahu Akbar”
I sociala medier cirkulerar flera klipp som visar hur palestinier firar helgens raketattacker mot Israel. I nedanstående videoklipp skanderar människorna ”Allahu Akbar”.

Får terroristlön från svenska skattebetalare
Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur palestinier som deltar i terroristattacker och deras familjer försörjs av den palestinska myndigheten. Det ekonomiska bidraget anses av många kritiker locka fler till att begå brott för att sedan kunna erhålla livstidsförsörjning för sin familj.

Förra året offentliggjorde Israels försvarsdepartement siffror över hur mycket den palestinska myndigheten betalar till terrorister som sitter fängslade i landet. Under 2017 betalade man ut 550 miljoner shekel (ca 1,5 miljarder kronor) till nuvarande och tidigare fångar.


Palestinska pojkar i militärkläder håller uppvisning med mödrar i bakgrunden.

Familjer till döda eller skadade terrorister fick samtidigt 687 miljoner shekel (ca 1,8 miljarder kronor). Tillsammans utgör dessa belopp hela sju procent av den palestinska myndighetens budget som till stor del finansieras med biståndspengar.

LÄS ÄVEN: Israels försvarsdepartement avslöjar: Så mycket tjänar en palestinsk terrorist

En palestinsk terrorist, som också är israelisk medborgare, gift och far till tre barn, och som avtjänar ett livstidsstraff i Israel, får varje månad 10 950 shekel (30 000 kronor) i bidrag från den Palestinska myndigheten under resten av sitt liv, vilket är betydligt mer än vad en palestinier i allmänhet tjänar på att ta ett vanligt arbete.

Värt att poängtera i sammanhanget är att Sverige bistår den palestinska myndigheten med över 800 miljoner skattekronor per år. År 2017 överförde Sverige ännu mer, 974 miljoner skattekronor, till Palestina – bland annat 60 miljoner extra som inte använts i ett annat biståndsland.


Utrikesminister Margot Wallström tillsammans med palestinske premiärministern Mahmoud Abbas.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
850Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons