En Facebookgrupp har startats för att sätta stopp för kommuner som förbjuder slöja och ett ”ett islamofobiskt samhällsklimat” i landet. Samhällsnytt har tittat närmare på gruppen där framstående islamister och judehatare engagerar sig i en påverkanskampanj.

Samhällsnytt uppmärksammade tidigare i veckan hur Sverigedemokraterna i skånska Skurup gör framsteg i sitt arbete att förändra rådande politik. Nyligen klubbades en motion igenom rörande förbud mot huvudduk i kommunens skolor och förskolor klubbats igenom.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun

Redan samma vecka grundade Leila O Rahman hemmahörande i SD-styrda Hörby en motreaktion med Facebookgruppen ’Hijabuppropet – för religionsfrihet och rätten att klä sig som man vill’ för att sätta stopp för fler förbud.


Upprorsgrundaren Leila O Rahman. Foto: Privat

”För hijabs skull – Allah är störst”

Gruppen som hittills samlat närmare 4 000 medlemmar planerar att uppmärksamma den så kallade internationella hijabdagen i vilken alla kvinnor uppmanas att bära slöja och visa en bild i sociala medier i solidaritet med muslimer.

LÄS ÄVEN: Hijabdagen 2019 uppmanar alla kvinnor att bära slöja – i solidaritet med muslimer

Gruppen avser att samla till islamiseringsdemonstrationer den första februari i flera av landets städer. Nedan följer ett förslag på flygblad som har publicerats i Facebookgruppen.

Det går bland annat att läsa ”kom och delta i en fredlig demonstration” och vidare att ”Allah är störst”.


Flygbladsförslag från gruppen ’Hijabupproret’. 

Den vänsterliberala tidningen Dagens Nyheter skickade förra gången ut en reporter för att delta i en tidigare upplaga av hijabjippot.Grundaren: ”Man ser oss som något som inte passar in”

I en intervju med Lokaltidningen berättar hijabupprorets grundare Rahman att hennes engagemang med upproret handlar om att uppmärksamma ”det generellt islamofobiska samhällsklimatet” i Sverige.

– Vi som har valt att bära slöja är trötta på att våra rättigheter ska inskränkas och att vi nedvärderas. Man ser oss som något som inte passar in i samhället. Det är en reaktion på det generellt islamofobiska samhällsklimatet i Sverige, säger Rahman.

Enligt Rahman har kritiker av islams kvinnoförtryck nämligen missförstått hur det faktiskt ligger till. Hon menar att det finns en ovilja att förstå att det finns ”de som frivilligt bär slöja”.


Genrebild. Slöjbärande flickor i småländsk koranskola. Foto: Faksimil Facebook

”Ni icke-hijabs måste stå upp för oss”

Rahman har den senaste veckan publicerat en rad inlägg på Facebook där hon försöker samla en folkrörelse mot slöjförbud. I ett av inläggen kräver hon specifikt att ”ni icke-hijabis MÅSTE verkligen stå upp för oss nu”.

I Facebookgruppen syns flera framstående islamister bland annat Anas Khalifa som enligt Doku har spridit extremism i femton års tid. Redan år 2004 skrev Khalifa på hemsidan ”Om islam” där han bland annat hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad och spred antisemitism.

Khalifa förbereder en opinionsbildande video som ska normalisera slöjan i det svenska samhället. Nedan följer en en del av hans inlägg:

I videon kommer jag försöka förmedla kort islamiskt vart/vad det står om Hijab i Koran och Sunnah.

Den kommer vara riktad till främst ickemuslimer men även muslimer. För att en del ickemuslimer, tyvärr muslimer också, nekar att Hijab ens finns eller har en grund i islam! Jag vet, chockerade, men det är mycket förvirrat i vissa läger därute.

Hursomhelst. Jag vill ta med i videon varför en troende kvinna bär Hijab. Då jag själv inte är en troende kvinna så vill jag förmedla er röst på något sätt. (Kan göra det själv men tror inte någon skulle uppskatta mig i hijab .) Så jag fick dunderidén om att låta ER berätta det i videon. Supersmart tycker jag personligen.

Nu till hjälpen jag behöver: Vill be er, vänligen, ärade systrar: alla ni som valt att bära hijab. Skulle ni kunna spela in en kort video, ca 30 sek eller max 1 minut, där ni säger varför ni gjorde detta val? Vad ni känner gällande att man vill förbjuda hijab?

Vill att videon ska spegla era personliga reflektioner, inte religiösa. Jag tar hand om den biten i videon inshallah. Så personligt som möjligt.

Börja gärna med: ”Mitt namn är ”x” och jag valde att bära hijab för att…” Gärna också att ni berättar ert ursprung/etnicitet. Vill visa mångfalden bland muslimska systrar som bär hijab.

Jude- och homohatare

Khalifa är även grundare till hemsidan muslim.se som bland annat framför åsikter att homosexualitet ska straffas med döden, att muslimer ska hata icke-muslimer, i synnerhet judar.

Här nedanför predikar Khalifa hat mot judar i en föreläsning år 2007. ”Om vi skulle ställa judar på en kö och spotta på dem så skulle de svimma.”

Erkänn muslimer i grundlagen

Den uteslutne centerpartisten Mikail Yüksel som numera är ordförande för det nystartade islamistpartiet Nyans är också en gruppmedlem.

Han skriver att ”de antimuslimska extremisterna känner inga gränser” och därför ska muslimer erkännas som en religiös minoritetsgrupp i grundlagen.


LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVTs beslöjade reporter är dotter till radikal imam – spred islamistpropaganda och hat mot SD