På måndagen upplät lokaltidningen StockholmDirekt sin plattform åt en islamistkopplad kvinna som kämpar för att slöjan ska normaliseras som ett plagg på bland annat nyhetsankare i svenska tv-rutor. Samhällsnytt kan avslöja att kvinnan i den okritiskt hållna artikeln har kopplingar till islamism.

Det är 21-åriga Aleyna Kaya från Stockholmsförorten Huddinge som lokaltidningen StockholmDirekt uppmanar läsarna att lägga på minnet. Tidningen skriver att hon kan komma att bli Sveriges första nyhetsankare i muslimsk slöja.

Kaya studerar sista året vid vänsterradikala Södertörns högskola för att bli journalist. Men redan nu har hon medverkat som programledare för den webbaserade tv-serien ”Orten är mer än vad du tror”.

Den produceras av mediebolaget Fanzingo som påstår sig vilja göra ”medielandskapet mer demokratiskt” och Bonnierpublikationen KIT, en svensk variant på vänsterliberala BuzzFeed i USA. Målsättningen uppges vara att förändra det förment rådande perspektivet och lägga fokus på förortsbor som man anser inte är tillräckligt representerade i reklam, nyheter och tv-serier.

SERIEN ÄR ETT STEG I RÄTT RIKTNINGNär jag växte upp fanns det ingen som såg ut som jag i reklamfilmerna, på nyheterna…

Posted by Fanzingo on Monday, September 2, 2019

Av StockholmDirekt:s presentation av Kaya framgår det att hennes dröm med studierna är att få föra in islam i svensk tv. I artikeln antyds att hon vill arbeta som nyhetsuppläsare på statskontrollerade SVT och synas i tv-rutan med slöja.

Kaya säger sig vara medveten om att många är kritiska och att den gängse uppfattningen är att trovärdighet i nyhetsrapportering måste upprätthållas genom att inte tillåta religiösa eller politiska attribut hos dem som förmedlar nyheterna. Själv förstår hon dock inte hur den muslimska slöjan skulle påverka hennes förmåga att vara objektiv.

– Många ser det jag bär som en politisk symbol, som att det står för något större. Det är så många associationer som görs till en slöja. Jag förstår det, men den påverkar ju inte min förmåga att vara objektiv.

SVT:s regler
I SVT:s policy står det att programledare ska undvika religiösa symboler.

Kan SVT:s programledare bära religiösa symboler?

”När det gäller just programledare i nyhetssändningar vill vi undvika symboler, alla typer av symboler, religiösa eller andra. Eftersom tv är ett bildmedium och bilden är informationsbärare ska programledare i samhälls- och nyhetsprogram inte bära klädsel som drar uppmärksamhet från programinnehållet eller kan uppfattas som ett ställningstagande.”

Men trots detta har den skattefinansierade public service-aktören redan gjort flera försök att normalisera slöjan i tv-rutan. Samhällsnytt kunde senast i slutet av mars avslöja att deras beslöjade reporter Cheyma Moufid, som är dotter till en radikal imam, sprider islamistisk propaganda och hat mot Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVTs beslöjade reporter är dotter till radikal imam – spred islamistpropaganda och hat mot SD

”Slöja är en tygbit vars värde sätts av den som bär den”
I StockholmDirekt:s artikel är Kaya tydlig med att hon har en aktivistisk hållning till slöjan. Hon uttrycker bland annat, i motsats till en allmänna uppfattningen, att slöja inte är något kvinnoförtryckande som påtvingas kvinnor utan i stället en ”tygbit vars värde sätts av den som bär den”.

– Det finns olika skäl till varför människor väljer att bära slöja. För vissa är det en accessoar eller ett sätt att knyta an till sin kultur, snarare än religion och för andra, som för mig, är det mitt sätt att visa min muslimska identitet. Slöjan är en tygbit vars värde sätts av den som bär den, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Österrike förbjuder slöja i grundskolan: ”Främjar integration”

Kaya beskriver också sin strävan efter att islamisera svenska nyhetsredaktioner som en ”kamp”.

– Att synas, det handlar inte bara om mig. Kampen slutar inte med mig. Om jag någon gång skulle bli nyhetsuppläsare, då blir min uppgift att göra det möjligt också för andra. Då är det min tur att ställa dörren på glänt. Eller öppna den.

Kopplingar till islamism
StockholmDirekt har i strid med journalistisk praxis inte bakgrundsgranskat Kaya inför artikeln. När Samhällsnytt tittar närmare på journaliststudenten visar det sig att hon har flera kopplingar till hårdför islamism.

I sociala medier engagerar hon sig i konton som Voice of hijabs, ”Moské i min stad? Gärna”, Islamiska förbundet – som kritiseras för kopplingar till Muslimska brödraskapet – och ”The Prophetic Mission”.

”The Prophetic Mission” är en sida tillhörande den islamistiska organisationen Islamic Education And Research Academy (iERA) med bas i London. Organisationen är kopplad till den extremt fundamentalistiska riktningen salafism inom islam. iERA uppger även att deras mål är att implementera islam ”över hela världen”.

Närmare granskningar visar att de värderingar som genomsyrar iERA:s förgrundsgestalter bland annat innefattar förakt för demokrati, intolerans mot homosexuella, antisemitism och försvar för piskstraff och stening. Vidare framgår det att det finns kopplingar mellan den missionerande dawah-verksamheten och våldsbejakande islamister i Sverige.

Detta är något journalisten Sofie Löwenmark från Stiftelsen Doku som granskar våldsbejakande islamism i Sverige tagit upp i en debattartikel i GP den 17 oktober 2017:

Det är samma värderingar här som genomsyrar iERAS förgrundspersoner, med demokratiförakt och intolerans mot homosexuella, judar samt försvar av stening som straff.

iERA: ”Islam i varje hushåll i Sverige”
I en studie från Försvarshögskolan går det att läsa följande om iERA:s verksamhet i Sverige:

Kaya stöder vidare den kritiserade internationella biståndsorganisationen ”Islamic Relief” som baserar sin verksamhet på islamsk värderingsgrund.

I juni år 2018 presenterade den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum en rapport i vilken man kopplar organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Enligt tankesmedjan leds många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen av individer som kan anses vara extremister.

Islamic Relief har sedan lång tid tillbaka anklagats för att finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I rapporten skriver Middle East Forum även att Ryssland år 2005 anklagat Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

En annan biståndsorganisation som Kaya gillar är Muslim Aid som anklagas för samröre och finansiering av islamistisk terrorism bland annat genom terroristorganisationen Hamas.

Kaya är även vän med islamisten Salih Tufekcioglu som bland annat driver den så kallade Koranpodden. Han är tidigare känd för att ha deltagit som finansiär och talare i ett arrangemang för att samla pengar till stöd för fängslade muslimska brottslingar. Med på listan av inbjudna fanns bland annat IS egen svenska propagandakanal Ghuraba Swedish Mediaa samt flera IS-terrorister från Sverige.

Nedan syns Tufekcioglu tillsammans med bland annat islamisten Anas Khalifa som enligt Doku har spridit extremism i femton års tid. Redan år 2004 skrev Khalifa på hemsidan ”omislam” där han bland annat hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad och spred antisemitism.

Khalifa är grundare till hemsidan muslim.se som bland annat framför åsikter att homosexualitet ska straffas med döden, att muslimer ska hata icke-muslimer, i synnerhet judar.

Salih är även bekant med islamisten Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. Musa känd för en mängd kontroversiella uttalanden om islamister och ”vita” människor. Bland annat har Musa inte velat fördöma den Islamiska statens terrorhandlingar.

Palestinsk terrorism
På Facebook använder Kaya en bild som uttrycker stöd för maskerade palestinier som ofta begår våldshandlingar och terrordåd riktade mot israeliska judar.

Hetsar mot invandringskritiker: ”Spyr ut rasistisk goja”
På Facebook bedriver Kaya även hets mot invandringskritiker. En badstrandsbesökare har i frustration författat ett inlägg där han skildrar sin upplevelse av Dalby stenbrott som en badplats som numera tagits över av arabisk-muslimska asylinvandrare.

Kaya svarar på inlägget genom att anklaga honom för hets mot folkgrupp och vidare hävda att mannen ”spyr ut rasistisk goja”. Hon raljerar över att mannen ”kanske har gått i livets hårda skola” men att han där har missat lektioner i biologi och samhällskunskap.

SD-hatare
Granskningen visar också att Kaya gärna uttrycker sin avsky gentemot Sverigedemokraterna. På Facebook engagerar hon sig i konton som bland annat kräver att SD-riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder avgår.

Politiskt är hon vän med Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat och Feministiskt initiativs partiledare, Farida Al-Abani. Al-Abani uppger sig vara feminist. Samtidigt engagerade hon sig nyligen genom att gilla Kayas Facebookinlägg där hon uppmärksammar artikeln om strävan efter fler slöjor i tv-rutan.

Kaya är även vän med slöjaktivisten Bilan Osman som arbetar för den vänsterradikala organisationen Expo.

Engagerad asylaktivist
Kaya är inte bara engagerad i islamistiska konton. Hon har även ett starkt engagemang för öppna gränser genom bland annat den asylanarkistiska rörelsen ’Refugees Welcome’.

I ett annat inlägg kommenterar hon hur svårt det är som reporter ”att inte skrika med orden” när man skriver asylrelaterade nyheter.


LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen