Inför Rasmus Paludans eventuella nya koranbränningar i helgen har statsradion talat med islamologen Jonas Svensson för att förklara hur hemska den islamkritiske politikerns yttrandefrihetsmanifestationer är och att hans enda syfte är att provocera.

Rasmus Paludans parti Stram Kurs har ansökt om tillstånd för att ”demonstrera mot Islam”, som statsradion kallar det, i bland annat Växjö i helgen. Där vill han genomföra ytterligare en koranbränning i den ökända stadsdelen Araby som tidigare klassats som ett så kallat särskilt utsatt område.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Samnytt möter Paludan – ”Sverige har haft första intifadan”

Under påsken reagerade muslimska migranter på Paludans manifestationer med de våldsamma korankravallerna, där ett våld och hat av sällan skådat slag användes.

Varför blir det så starka reaktioner, frågar sig P4 Kronoberg där man talat med Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap med islamologisk inriktning på Linnéuniversitetet.

”Aggressiv handling”

Enligt Svensson är koranen ett heligt objekt och det är förbjudet att röra vid den ifall man är ”rituellt oren”. Att bränna den utgör en ”aggressiv handling” och han hävdar att ”människor känner sig förtryckta”.

Vidare tror Svensson att våldsamheterna kan vara ett sätt att markera motstånd på mot ett samhälle ”man inte känner sig hemma i”.

LÄS ÄVEN: HÄR är muslimerna som döms för korankravallerna i Linköping

Genomgående i rapporteringen kring Paludan kallas han ”högerextrem” av statsradion.