Inom kort beräknas EU godkänna att lägga världens längsta undervattensledning från Israel till Europa för export av gas.

I två års tid har Israel, Cypern, Grekland och Italien förhandlat för att en undervattensledning för transport av gas ska bli verklighet. Nu inväntas ett godkännande av EU som förväntas ske i februari 2019 och enligt beräkningarna ska ledningen vara på plats före 2025.

Ledningen kommer att vara placerad 3-3,5 km under havsytan och sträcker sig 2 100 km, därmed blir det världens längsta undervattensledning. Projektet uppges kosta 6,7 miljarder dollar och finansieras av privata aktörer, rapporter Energinyheter.

Den israeliska ministern för nationella infrastrukturer, energi och vattenresurser Yuval Steinitz välkomnar överenskommelsen med EU.

– Denna överenskommelse, som vi har utarbetat kommer att göra det möjligt för Israel att bli en viktig energileverantör till Europa och det har både ekonomisk och politisk betydelse. Det är för första gången som Israel deltar i ett större infrastrukturprojekt med EU, sade minister Steinitz.

Fler länder kommer att tillåtas ansluta sig till gasledningen i framtiden efter överenskommelse med Israel och Cypern.