De som går med på att frivilligt lämna landet får upp till 3 500 dollar plus en flygbiljett. Människorättsorganisationer är starkt kritiska.

I november 2017 klubbade premiärminister Benjamin Netanyahus kabinett igenom planerna på att utvisa upp till 40 000 afrikaner. I söndags inledde israeliska myndigheter den första etappen genom att skicka ut meddelanden till asylsökande utan barn.

I denna riktar man sig framför allt in på 20 000 asylsökande från Sudan och Eritrea. De ges ett val mellan att frivilligt åka tillbaka till hemlandet eller Rwanda – i annat fall riskerar man att tvingas ut ur landet alternativt arresteras.

I meddelandet skriver man bland annat att myndighetens representanter kommer att assistera personen ifråga med processen att lämna staten Israel och eventuella frågor ska ställas till dessa. Meddelandet avslutas med: ”Vi önskar dig lycka till.”

Diverse människorättsorganisationer har kritiserat utvisningarna och menar att det är ett inhumant sätt att hantera flyktingsituationen på. Hundratals rabbiner har även lanserat vad man kallar ett Anne Frank-initiativ som går ut på att gömma migranter i sina egna hem.

Det kan dock i sammanhanget nämnas att Rwanda får betalt för mottagandet, motsvarande 200 miljoner USA-dollar (5000 dollar per migrant). Det anses vara en mycket lukrativ deal för Rwanda då summan motsvarar cirka 30-40 procent av landets skatteintäkter under ett år, samtidigt som befolkningsökningen blir marginella 0,5 procent