Forskarna på Tel Aviv University kallar 3D-hjärtat för ett stort medicinskt genombrott som öppnar upp för större transplantationsmöjligheter i framtiden. Även om det i dagsläget ligger långt bort är förhoppningen att man en dag ska kunna producera hjärtan för transplantationer till människor liksom att kunna reparera defekta hjärtan.

Hjärtat man tagit fram är ungefär lika stort som en kanins och är första gången man framgångsrikt konstruerat och printat fram ett helt hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar.

– Man har lyckats att 3D-printa strukturen av ett hjärta förut, men inte med celler och blodkärl, säger Tal Dvir som lett projektet.

Många utmaningar kvarstår dock innan ett fullt fungerande 3D-hjärta kan användas för transplantation. Nästa steg för forskarna blir nu att lära 3D-hjärtan att ”uppföra sig” som riktiga sådana. Cellerna kan i dagsläget dra ihop sig men inte pumpa.

– Kanske, om tio år, kommer det finnas organskrivare på de bästa sjukhusen runtom i världen, och dessa procedurer kommer att utföras rutinmässigt, säger Dvir.