Israels ambassadör i Ungern, Yacov Hadas-Handelsman, hyllar den ungerska Fidesz-regeringen i en intervju med tyska nyhetsbolaget Deutsche Welle.

Ungerns premiärminister Viktor Orban, som rankas som en av Europas mest framstående nationalistiska och invandringskritiska ledare, styr både regeringen och sitt parti Fidesz. Han anklagas ofta av motståndare för att inte ta tillräckliga krafttag mot antisemitism, men nu yttras en annan uppfattning.

”Orban-regeringen har klargjort sin ståndpunkt vid många tillfällen, och Orban har uttryckt sin solidaritet med det judiska folket. Detta talar också för sig själv”, säger Hadas-Handelsman till DW, efter att ha blivit tillfrågad om kritik mot regeringen för att ha gett statliga utmärkelser till personer som anklagats för antisemitism.

Hadas-Handelsman kallar förhållandet mellan Orban-regeringen och Ungerns judiska samhälle starkt och säger att ”regeringen investerar mycket pengar i att renovera och restaurera judiska institutioner, som kyrkogårdar och synagogor. Det görs till och med på platser där det judiska livet upphörde att existera sommaren 1944 eftersom judar från dessa samhällen mördades i Auschwitz.”

Känner sig tryggare i Ungern än i Tyskland

När ambassadören får frågan om han känner sig säkrare att identifieras som judisk i Budapest eller Berlin svarade han att han som ambassadör alltid är säker, men att Ungerns säkerhet för judar är stark jämfört med många andra delar av Europa.

”De senaste siffrorna visar att Ungern förra året registrerade överlägset minst antal antisemitiska incidenter i Europa. Naturligtvis återspeglar dessa siffror inte verkligheten. Men de förmedlar dimensionerna. För någon som kan identifieras som judisk genom sitt utseende är Ungern alltså ett land där en sådan person kan vara minst rädd för att gå på gatorna”, säger Hadas-Handelsman till DW.

Judisk gemenskap försvarar restriktiv invandringspolitik

Under det decennium som Orban varit vid makten har kritiker hävdat att han har bedrivit en ”auktoritär och främlingsfientlig” politik – bland har en offentlig kampanj riktad mot George Soros, den ungerskfödda judiska miljardären som finansierar vänsterorienterade projekt, beskrivits så.

Men inte alla Ungerns judiska grupper delar den kritiken. EMIH, en judisk gemenskap vars förbund är anslutet till Chabad, har försvarat regeringens invandringspolitik och avvisat anklagelser om att deras anti-Soros-kampanj är antisemitisk.

När Israels ambassadör får frågan om anklagelserna om att Orban ska ha spridit antisemitiska konspirationsteorier om George Soros och huruvida det kan ha bidragit till en terrorattack mot en synagoga i Tyskland, svarar han att ”Soros är tillräckligt ökänd oavsett Ungerns regering”.