I mars i år bildade ärkerivalerna Benjamin Netanyahus konservativa Likud och Benny Gantz mer liberala Blåvitt en koalitionsregering där tanken var att de två partiledarna skulle turas om att inneha premiärministerposten. Samarbetet har gnisslat och det står nu klart att det helt brutit samman.

Vid midnatt meddelades att regeringen löses upp och att ett nyval åter ska hållas – det fjärde i raden inom loppet av två år. Konflikterna mellan de två koalitionspartnerna har, så som många förutspådde skulle ske, avlöst varandra i Knesset och ett sammanbrott har redan tidigare varit nära.

LÄS MER: Benny Gantz först ut att försöka bilda ny regering i Israel

Att regeringen nu upplöses sker med automatik sedan man inte lyckats komma överens om och få parlamentarisk majoritet för statsbudgeten inom lagstadgad tid. Det innebär att nyval måste hållas senast om tre månader och datum för ett sådant har satts till den 23 mars.

Misslyckandet med att enas om en budget är samtidigt långt ifrån den enda konflikt som kantat det endast sju månader unga regeringssamarbetet. Båda parterna lägger nu skulden på varandra för regeringskrisen.

Parallellt utreds Netanyahu för korruption, något han nekar till och ett åtal som han anklagar politiska motståndare för att ha iscensatt för att få bort honom från makten på annat sätt när man misslyckats den parlamentariska och demokratiska vägen.

Samtidigt anklagar nu Gantz anhängare Netanyahu för att avsiktligt ha drivit fram en regeringskris så att denne skulle slippa lämna över premiärministerposten till Gantz enligt den ingångna överenskommelsen och för att försöka få till stånd en ny regering som kan bevilja honom åtalsimmunitet.