Inrikesminister Matteo Salvini uppgav på måndagen att Italien inte kommer att acceptera några fler lektioner efter att Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, vill skicka ett FN-team till landet för att titta närmare på rapporter om migranter som attackeras och utsätts för rasism.

– Under de senaste åren har Italien tagit emot 700 000 migranter, varav många är illegala, och vi fick aldrig någon hjälp från andra europeiska länder, sa Salvini.

– Så vi tar inga lektioner från någon, speciellt inte från FN som åter igen har visat sig vara partiskt, meningslöst dyrt och illa informerat.

Enligt Salvini förnekar polisen att det föreligger ett rasistiskt nödläge. Han tycker också att före organisationen tittar närmare på Italien borde FN undersöka sina medlemsstater som ignorerar grundläggande mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan män och kvinnor.

Bachelet avser dock att skicka FN-personal till landet för att utvärdera situationen. Man kommer även att skicka ett team till Österrike av liknande skäl.