SeaWatch

Faksimil Instagram

Utrikes

Italien beslagtar Sea-Watch-fartyg som smugglat coronasmittade illegala migranter

Publicerad 7/12/2020
Annons

Italienska myndigheter har beslagtagit det tyskflaggade NGO-fartyget Sea-Watch 3. Detta med hänvisning till flera ”oegentligheter” efter att fartyget fört över 200 illegala migranter från Afrika till Italien förra månaden, många av dem var infekterade med corona.

Sea-Watch är en av många aktivistiska så kallade NGO-organisationer som återigen är aktiva längs den libyska kusten. Bakom fasaden av att vara hjälporganisationer har de börjat återuppta sin smuggelverksamhet efter att coronarestriktionerna lättats i Italien och på andra håll i EU.

Fartyget Sea-Watch 3 har de senaste veckorna legat i karantän i den sicilianska hamnen, Porto Empedocle. Den 25 juni släppte organisationen av en last illegala migranter i hamnen.

Minst 28 av dem visade sig vara infekterade av corona. De smittade migranterna upptäcktes efter att Röda korset genomfört tester vid ankomst i Italien, rapporterar Il Giornale. Ingen i besättningen uppges ha smittats.

Sea-Watch 3 rammade italiensk patrullbåt 

Siciliens president, Nello Musumeci, slog fast att detta visar att regeringen gjort rätt i att sätta migranter i karantän.

– De som har gnällt och anklagat oss för rasism kan idag se att vi fattat rätt beslut.

Det här är inte första gången Sea-Watch 3 skapar rubriker. Den 29:e juli förra året arresterades Carola Rackete, dåvarande kapten på fartyget, efter att först ha rammat en italiensk patrullbåt och sedan anlöpt hamnen i Lampedusa utan tillstånd.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här grips beryktade migrantsmugglaren i Italien – under publikens applåder

I samband med händelserna kritiserade Tysklands förbundspresident, Frank-Walter Steinmeier, Italien för att de vägrat ge fartyget tillstånd att gå i hamn och uppmärksammades för en uppmaning till landet att ignorera lagar och regler.

– Det är möjligt att det finns lagar om när fartyg får närma sig en hamn, men Italien är inte bara en stat, det är i EU:s centrum och ett av de ursprungliga EU-länderna. Ett sådant här fall måste behandlas på ett annat sätt, sa Steinmeier och la till att: ”De som räddar liv kan aldrig ses som kriminella”, skriver EU Observer.

Nu har italienska myndigheter beslagtagit det tyskflaggade skeppet. Den italienska kustbevakningen säger i en kommentar att de har funnit ”flera tekniska och operativa oegentligheter som äventyrar säkerheten, inte bara för besättningen utan också de migranter som plockas upp”, rapporterar den lokala tidningen La Sicilia.

LÄS ÄVEN: Säkerhetstjänst varnar – 20 000 migranter på väg att invadera Europa

Plockar upp migranter längs den libyska kusten

Sea-Watch 3 var tidigare i italienskt beslag efter arresteringen av kapten Rackete men lämnades ut i december förra året. Enligt den italienska kustbevakningen kommer skeppet nu förbli i beslag till dess att besättningen och Tyskland åtgärdat problemen ombord.

På sin webbsida uppger organisationen Sea Watch att fartyget, som främst bemannas av volontärer och aktivister, utgår från Malta och patrullerar den libyska kusten. Med radar, kikare och kamera söker man efter båtar med migranter. Desa tas sedan ombord och förs från Afrika till Italien där de sedan kan söka asyl eller fortsätta norrut mot bland annat Sverige.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Malmöpolisens slöjkvinna attackerar Samnytt: ”Låg standard av människor”
Annons