Italiens dataskyddsmyndighet (DPA) har blockerat TikTok för användare vars ålder inte kan verifieras. Detta efter att en tioårig flicka avled medan hon deltog i en så kallad ”blackout” strypningsutmaning. Det rapporterar The Guardian.

Enligt en syster till den avlidna flickan deltog hon i en utmaning i den kinesiskägda appen TikTok när hon råkade strypa sig själv till döds. Flickan, som hette Antonella, ska ha upptäckts av sin femåriga syster på familjens badrumsgolv och fördes till ett sjukhus i sicilianska Palermo där hon senare avled.

– Tiktok var hennes värld. Och Youtube. Det var där hon lade sin tid, säger pappan till den italienska kvällstidningen Corriere della Sera.

Antonella placerade ett bälte runt sin hals i syfte att testa hur länge hon kunde hålla andan.

– Vi visste inte att hon deltog i den här utmaningen. Vi visste att hon var på TikTok för att dansa och titta på videor. Hur kunde jag föreställa mig denna grymhet?, säger pappan till La Republicca.

Italien menar att TikTok bryter mot lag

Italienska tjänstemän kan nu konstatera att det är för lätt för barn under 13 år att registrera sig i appen med ett falskt födelsedatum. De otillräckliga skyddsåtgärderna kan ha bidragit till att den lilla flickan fick för stor tillgång till tjänsten – vilket sedan kom att kosta henne livet.

DPA anklagar även TikTok för att ha brutit mot en italiensk lag som kräver föräldrars samtycke när barn under 14 år registrerar sig på sociala nätverk. Tillsynsmyndigheten kritiserar vidare TikTok för att inte anpassa riskvarningar och annan information för barn samt att standardinställningen är att inlägg som publiceras är offentliga, något som strider mot italienska lagar som kräver att möjlighet finns att göra sitt innehåll privat.

Har till 15 februari på sig

Blockeringen varar i första hand till den 15 februari, och Italien ger TikTok tiden fram tills dess för att uppfylla alla DPA:s krav.

När en talesperson för TikTok uttalade sig nämnde han inte närmare hur företaget kommer att agera efter Italiens kritik. Han betonade bara mer allmänt att säkerhet är TikToks ”absoluta prioritet” och att den sociala mediejätten inte tillåter något innehåll som ”uppmuntrar, främjar eller förhärligar” farligt beteende.