Den första svarta senatorn i Italiens historia kommer från partiet Lega. Hans namn är Toni Iwobi, är 62 år gammal och född i Nigeria. Hans ansvarsområde är Legas migrationspolitik.

Iwobi har en universitetsexamen i informatik i USA från sjuttiotalet. Han kommer från en katolsk familj, en mycket stor familj, och han kom till Italien när han var 22 år gammal med ett uppehållstillstånd för att studera vid universitetet i Perugia. Han gifte sig med en italiensk kvinna med vilken han har två barn. Han är bosatt i Bergamo och har varit aktiv i Lega sedan 1993.

Efter att han blivit vald, tackade Iwobi Salvini via Facebook genom att beskriva honom som ”en stor ledare som förmått göra Lega till landets starkaste högerpolitiska kraft”.

Han slog också fast att ”när jag anlände till Italien, kunde ingen komma hit utan ett uppehållstillstånd. Så är det inte längre. Lega är inte emot invandring, vi vill bara reglera den, bland annat för att försvara lagliga invandrare och skydda värdigheten för dem som flyr från krigshärjade områden. För övrigt, om nationsgränser existerar, måste även illegal invandring existera”.

 

En som reagerat på nyheten om att Toni Iwobi valts som senator för Lega är fotbollsspelaren Mario Balotelli som uttryckte sig hårt kritiskt. På Instagram skrev Balotelli: ”Jag kanske är blind eller så har ingen berättat för honom att han är svart. Skam!!!”.

Balotelli, som själv blivit föremål för rasfördomar på fotbollsarenor i form av burop och inkastade bananer, ventilerar nu samma rasfördomar mot Iwobi genom att angripa honom för hans hudfärg och hävda att han inte kan vara senator för Lega eftersom han är svart.

Snabbt kom ett svar från Salvini på Balotellis utspel: ”Jag har aldrig gillat Balotelli på fotbollsplanen. Jag gillar honom ännu mindre utanför den”.