Namnlös design-4

ChatGPT källa: Källa https://www.flickr.com/photos/192902634@N05/52677597429/ Italiens flagga källa: https://pixabay.com/sv/photos/flagga-italien-vind-grön-vit-röd-694/

Utrikes

Italien blockerar AI-roboten ChatGPT

Publicerad 4/3/2023
Annons

Italiens datasäkerhetsmyndighet har beslutat att blockera Open AI:s ChatGPT med omedelbar verkan på grund av oro för användarnas integritet och otillräckliga åtgärder för att förhindra minderåriga från att komma åt AI:n.

Myndigheten anser att ChatGPT bryter mot EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) genom att olagligt behandla människors data och inte vidta åtgärder för att skydda minderåriga användare.

Italiens stopp kommer bara dagar efter att Europol varnat för att brottslingar kan missbruka ChatGPT för att bland annat möjliggöra bedrägerier genom att generera djupa och trovärdiga texter.

Den italienska myndigheten har förbjudit ChatGPT till dess att företaget bakom roboten följer EU:s integritetslagar. Vidare har företaget fått 20 dagar på sig att svara på kraven eller riskera att dömas till böter motsvarande fyra procent av den årliga globala omsättningen.

Risker för mänskligheten

Nyligen uppmärksammade Samnytt ett öppet brev med underskrifter från hundratals av de största namnen inom teknik, inklusive Elon Musk, som uppmanade världen att pausa utvecklingen av nya AI chattrobotar som överstiger ChatGPT-4:s möjligheter. De skriver bland annat att de senaste framstegen inom AI kan innebära existentiella risker för samhället och mänskligheten.

LÄS ÄVEN: Varningen från Elon Musk: Pausa utvecklingen av AI

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons