Strömmen av illegala invandrare som tar sig in i Italien från Nordafrika fortsätter med oförminskad styrka. För att ge landet en chans att sätta stopp för inflödet har landets nya regering utlyst ett sex månader långt nationellt undantagstillstånd.

Enligt italiensk tv ska en speciell kommissionär utses och den initiala finansieringen ligga på på fem miljoner euro, vilket godkänts av premiärminister Giorgia Meloni och hennes kabinett.

I ett uttalande säger regeringen att undantagstillståndet anses nödvändigt ”för att skyndsamt genomföra extraordinära åtgärder för att minska trängseln” vid ett överfullt asylboende på en liten italiensk ö i Medelhavet.

LÄS ÄVEN: Stor seger för italienska högern – Meloni ny premiärminister

Det behövs också ”nya strukturer, lämpliga både för skydd och bearbetning och repatriering av migranter som inte har förutsättningar att stanna” i Italien, heter det i regeringens uttalande.

Italien känner sig övergivna av EU och övriga EU-länder.

”Låt oss vara tydliga, detta löser inte problemet, vars lösning är knuten till ett medvetet och ansvarsfullt ingripande från Europeiska unionen,” citerades ministern för civilskydd och sjöpolitik, Nello Musumeci, av den italienska nyhetsbyrån ANSA.

31 000 migranter

Sedan början av året har omkring 31 000 migranter nått Italien över Medelhavet enligt siffror från inrikesministeriet. Det är nästan fyra gånger fler än under samma period under de två föregående åren.

Senast på onsdagen anlände en smugglarbåt fullsatt med omkring 700 passagerare till Catania på Sicilien, och bara under en dag nådde 26 migrantbåtar Lampedusa, en liten italiensk ö söder om Sicilien. Anläggningen på Lampedusa är tänkt att rymma ca 350-400 personer, men de senaste dagarna har där funnits 3 000 människor.

Det största antalet migranter som hittills har anlänt i år är från Elfenbenskusten följt av människor från Guinea, Pakistan, Egypten, Tunisien och Bangladesh, enligt inrikesministerns sammanställning.

LÄS ÄVEN: Meloni lovar stopp för illegal invandring och stöd till italienska familjer