giorgia meloni

Facebook

Utrikes

Italien väntas välja konservativt styre – HOTAS nu av EU

Publicerad 9/23/2022
Annons

På söndag är det val i Italien och högerkoalitionen med Giorgia Melonis nationalkonservativa Fratelli d’Italia i spetsen, som ensamma får omkring 25 procent i mätningarna, ser ut att gå mot en enkel seger. Tillsammans samlar de nästan 50 procent- något EU inte gillar.

45-åriga Giorgia Meloni är starkt invandringskritisk och avskyr politisk korrekthet, och snart kan hon vara Italiens första kvinnliga premiärminister.

Hon har ett förflutet som journalist och som ungdomsminister vid 31 års ålder blev hon 2008 landets yngsta minister någonsin. Sedan 2020 är hon ordförande i partigruppen Europeiska Konservativa och Reformister (ECR), där bland andra Sverigedemokraterna ingår.

LÄS ÄVEN: Meloni lovar stopp för illegal invandring och stöd till italienska familjer

Liksom i övriga västvärlden gör vänstern sitt bästa för att smutskasta henne och hennes politik där hon ville sätta Italien och italienarna främst. Paniken har bland annat resulterat i ett omslag av den tyska veckotidningen Stern där Giorgia Meloni kallas ”Europas farligaste kvinna”.

Tillsammans med Matteo Salvinis Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia samlar trion nästan 50 procent av rösterna i mätningarna.

EU hotar med ”verktyg”

Italienska politiker har reagerat starkt på att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnat för att man har ”verktygen” för att hantera Italien om saker och ting går i en ”svår riktning”.

Utspelet tros syfta på möjligheten att strypa EU-stöd ifall unionen anser att ett land anses bryta mot rättsstatsprincipen, liksom man nyligen gjort med Ungern och förklarat landet som en icke-demokrati.

LÄS ÄVEN: Den italienska vänsterns mardröm har ett namn: Giorgia Meloni

”Vad är det här, ett hot? Det här är skamlig arrogans”, twittrade Matteo Salvini som bad von der Leyen att ”respektera det italienska folkets fria, demokratiska och suveräna röst.”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons