Italien tar nu till krafttag mot coronasmittans framfart i landet. Regionen Lombardiet i norra Italien med 10 miljoner invånare där bland annat Milano ingår isoleras fram till början av april och ingen tillåts varken lämna eller resa in i området. Detta efter att viruset har smittat nästan 6 000 personer, varav 233 avlidit.

Viruset COVID-19 har hittills smittat nära 106 000 personer världen över. Vid sidan om Kina har bland annat Iran, Italien och Sydkorea drabbats hårt av smittan.

När det gäller Iran är det oklart hur hårt landet har drabbats eftersom det råder stor osäkerhet kring rapporteringen av antalet smittade och döda. Den officiella siffran avfärdas av oppositionen och journalister i landet som menar att de verkliga siffrorna är betydligt högre än de som officiellt uppgetts. I Sydkorea uppges 7 041 personer ha smittats och av dessa 48 avlidit.

LÄS ÄVEN: Läkare efterlyser omfattande karantän mot coronasmittan00

Enligt Worldometers sammanställning växer smittan i rask takt på den europeiska kontinenten. Vid sidan om Italien ser även Frankrike, Tyskland och Spanien anmärkningsvärda ökningar av smittade. I Sverige har det hittills bekräftats 161 fall. Det är oklart hur många av dessa som befinner sig i kritiskt eller livshotande tillstånd.

På lördagen bekräftades 21 nya fall av viruset i Stockholm. Det innebär att Stockholm har sammanlagt 101 av rikets totalt 161 registrerade fall. I Skåne bekräftades tre nya fall på lördagen vilket innebär 17 totalt. I Uppsala har fem fall noterats.

Folkhälsomyndigheten inte oroliga att barn smittar

Tidigare i veckan publicerade Folkhälsomyndigheten information där det slogs fast att det ur ett smittskyddsperspektiv i nuläget inte finns någon anledning för friska elever att stanna hemma från skolan efter en resa i ett virusdrabbat område. Vidare har myndigheten bland annat motsatt sig att kommuner ska stänga skolor för att stoppa potentiell spridning.

”Ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan. Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest.”

Myndigheten menar särskilt att det inte finns några belägg för att barn driver smittan vidare. Karin Tegmark Wisell är chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten och hon skakade av påståendena med att rädsla inte får styra.

– Det måste vara fakta och inte rädsla som styr hanteringen av utbrottet, och vi försöker nå ut med de underbyggda fakta och den kunskap som finns, sa Wisell till TT.

På torsdagen twittrade Caitlin Rivers som är specialist  på infektionssjukdomar vid Johns Hopkins Center i USA att det framkommit information som visar att barn har samma risk som vuxna att smittas. Hon menar att det är en viktig detalj som bör ligga till grund för att stänga skolor i syfte att begränsa spridning. Nedan följer ett utdrag från analysen:

”We further show that children are at similar risk of infection as the general population, though less likely to have severe symptoms; hence should be considered in analyses of transmission and control.”

LÄS ÄVEN: Överläkare: Folkhälsomyndighetens råd om coronaviruset är ”livsfarliga”