Italiens regering har fått nog av de stora mängder båtmigranter som kontinuerligt anländer från Afrika. Landet har nu nekat 250 migranter – som anlänt med två fartyg som tillhör välgörenhetsorganisationer – landstigning.

Den nya högerkonservativa regeringen i Italien har lovat att få bukt med migranter som reser dit över Medelhavet. Nu har landet stoppat manliga båtmigranter från att kliva av fartygen på italiensk mark, rapporterar BBC.

Man valde att låta barn och människor med medicinska problem lämna fartygen i Catania, Sicilien, men vuxna män som inte bedömdes behöva vård fick inte kliva av.

Italien är en av afrikanernas främsta inkörsporter till Europa och bara sedan början av året har 85 000 migranter anlänt via båtar, enligt FN:s siffror. Resan går till som så att de afrikanska migranterna ofta påbörjar resan i små överfulla segelbåtar för att sedan hamna i nöd och räddas av något välgörenhetsfartyg.

LÄS ÄVEN: Migranter stormar italiensk ö

Anklagas för att bryta mot lagen

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi konstaterade i ett uttalande att de migranter på fartygen som inte kvalificerade sig som sårbara måste lämna italienska vatten och bör tas om hand av fartygens flaggstater.

Men SOS Humanitys fartyg, Humanity 1, vägrar lämna hamnen. De menar att Italiens agerande är ”olagligt” – och i tweets som publicerades på söndagen meddelade de att de kommer att inleda rättsliga åtgärder mot den italienska regeringen på måndagen.

Organisationen hävdar att det bryter mot europeisk lag och Genèves flyktingkonvention att inte låta samtliga migranter kliva av fartygen och söka asyl.

LÄS ÄVEN: Migranter strömmar in i Italien – valets hetaste ämne