Matteo Salvini Italien
Utrikes

Italiens förstärkta gränskontroll har minskat antalet båtmigranter med 95 procent

Publicerad 1/30/2019
Annons

Antalet båtmigranter som söker sig till Italien har minskat drastiskt efter att regeringen infört förstärkt gränskontroll. Samtidigt visar nya siffror från UNHCR att antalet döda på Medelhavet också sjunker drastiskt. 

Sedan det konservativa partiet Lega Nord med populäre Matteo Salvini i spetsen blev en del av den italienska regeringen förra sommaren fullföljdes löften om att stänga linjetrafiken för migrantbåtar som försöker att ta sig över Medelhavet och till Italien.

I januari förra året registrerade man 3 176 båtmigranter som hade tagit sig till Italiens kust. Nu visar nya siffror för januari år 2019 att endast 155 båtmigranter har tagit sig till Italien, rapporterar italienska Il Giornale.

UNHCR: Dödsfall minskar
Enligt UNHCR rapporterades 2 277 dödsfall på Medelhavet under det föregående året vilket kan jämföras med hela 5 096 dödsfall år 2016.

I italiensk media skriver man att en bidragande orsak till minskningen är ”Salvinimetoden”, det vill säga Italiens förstärkta gränskontroller som avskräcker fler från att försöka ta sig över havet.

Åtalas för kidnappning
Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt att Salvini riskerar ställas inför rätta misstänkt för kidnappning. Det var i augusti förra året som inrikesministern beordrade kustbevakningen att stoppa en migrantbåt som var på väg att anlöpa italiensk hamn. Båten hölls kvar i en vecka till dess att de 177 ombordvarande migranterna omplacerades till andra länder i Europa.

I nedanstående videoklipp bemöter Salvini nu kidnappningsåtalet mot honom.

https://www.youtube.com/watch?v=ia_YgpaPr_c

LÄS ÄVEN: Nekade illegala migranter att gå i land – nu hotas italienska ministern av åtal för kidnappning

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons