Italiens nye inrikesminister, Matteo Salvini från invandringskritiska Lega, har meddelat att en migrantbåt från Afrika inte ska tillåtas lägga till i Italien. ”Mitt mål är att garantera dessa ungdomar ett fredligt liv i Afrika och detsamma för våra barn i Italien”, ska Salvini ha sagt.

Båten uppges ha omkring 600 migranter ombord, rapporterar The Independent och istället ska Italien ha bett Malta ta emot dem, som i sin tur sagt att de inte har något att göra med det hela.

Lega gick till val på att stoppa inflödet av migranter till Italien. På Facebook skrev Salvini att ”från och med idag kommer även Italien att börja säga nej till trafficking, nej till illegal immigration”.

Mer än 600 000 illegala invandrare har nått Italien de senaste fem åren. Antalet har sjunkit drastiskt de senaste månaderna men har nyligen börjat öka igen.

Men Salvini har ingen makt över Italiens hamnar och det var inte klarlagt om hans linje skulle hålla. Borgmästaren i Neapel, som ett flertal gånger tagit strid mot Salvini, sa att de skulle välkomna migrantbåten.

Båten, som heter Aquarius, har 629 personer ombord som ska ha hämtats upp vid sex olika platser av italienska havsflottan och sedan överlämnats till Aquarius.

Salvini har anklagat välgörenhetsorganisationer som driver dessa båtar för att vara ”taxi-service” för migranterna. I fredags ska han ha krävt att NATO hjälper Italien att bevaka sina gränser.