Toni-Iwobi-och-Matteo-Salvini

Toni Iwobi och Matteo Salvini.

Utrikes

Italiens regering driver igenom tuffare regler mot invandringen

Publicerad 9/28/2018
Annons

Den italienska regeringen med det invandringskritiska partiet Lega har infört nya regler som gör det lättare att utvisa migranter och ta deras medborgarskap från dem.

Migranter kan nu utvisas om de befinns skyldiga till allvarliga brott såsom våldtäkt och misshandel. Tidigare var detta endast möjligt efter omständliga överklagandeprocesser, enligt BBC.

Inrikesminister Matteo Salvini beskrev förändringarna som ”ett steg närmare att göra Italien säkert”. Förändringarna behöver stöd av lagstiftare.

Reglerna säger också att asylsökare som anklagas för narkotikalangning kommer få deras ansökningar nekade, sa Salvini.

Salvini har varit framstående rörande åtgärderna för att minska invandringen i Italien, sedan den nya regeringen, en koalition mellan Salvinis högerparti Lega och Femstjärnerörelsen, kom till makten i juni.

Salvini har mer eller mindre stängt ner de privatbåtar som skeppade över illegala migranter till Italien och nekade nyligen en båt med 150 illegala invandrare att lägga till i Italien.

Aquarius är den sista av dessa migrantbåtar som verkar i Medelhavet men har nu fått sin registrering indragen av Panama, vilket innebär att nästa gång båten dockar riskerar den att inte få lämna hamnen igen. Just nu seglar Aquarius istället till den invandrartäta staden Marseille i Frankrike, som nyligen utsågs till Europas farligaste stad.

Läs mer: Studie: Mångkulturella Marseille Europas farligaste stad

De organisationer som organiserar båten Aquarius, Läkare utan gränser och SOS Medelhavet, anklagar den italienska regeringen för att ha pressat Panama till att ta bort dess registrering. De uppger att de fick besked av Panama Maritime Authority (PMA) i lördags.

PMA registrerade båten så sent som förra månaden efter att Gibraltiska myndigheten återkallat det tillstånd den hade givit. De ska ha beskrivit skeppet som ”ett politiskt problem” för landets regering och sagt att de italienska myndigheterna uppmanat dem att ’”vidta omedelbara åtgärder”, enligt SOS Medelhavet.

Salvini, som beskrivit migrantbåtarna som ”taxiservice”, förnekar påtryckningarna på Panama.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons