Polisen har arresterat fem medlemmar tillhörande en radikal vänsterrörelse i Milano efter att de brutit sig in i lediga offentligt ägda lägenheter och olagligt gett bort dem till migranter.

De fem – varav tre italienska medborgare, en från Rumänien och en från Angola – är medlemmar i den autonoma vänsterrörelsen CAAB. Organisationen påstår sig kämpa mot utvisningar och för rätten till bostäder, skriver Il Giornale.

Polisen uppger att gruppen bröt sig in i offentligt ägda lägenheter som tillfälligt stod tomma och sedan olagligt gav bort dessa till migranter. Migranterna som nu ockuperar lägenheterna betalar gruppen mellan 700 och 1400 euro i vad utredarna benämner som mutor.

Migranterna, som mestadels kommer från länder utanför EU, förväntades också delta i vänstergruppens demonstrationer mot utvisningar. De placeras ofta längst fram i demonstrationer där gruppen hamnar i hätska konflikter med Milanos polis.

Polisen tipsades om CAAB:s olagliga aktiviteter av en marockansk migrant som hade blivit felinformerad om gruppen och därför slutat dyka upp på möten och demonstrationer. När han träffade personer från gruppen igen, krävde de en förklaring och misshandlade honom för frånvaron.

Gruppens medlemmar kunde senare arresteras för brottet. De skyllde de ifrån sig och hävdade att det var marockanen som påbörjat slagsmålet.

Offentliga bostäder för migranter har under en tid varit ett hett debattämne på många håll i Italien – bland annat i Sesto San Giovanni. Tidigare i år valde stadens högerinriktade borgmästare Roberto Di Stefano att göra sig av med den vänsterpolitik som tidigare prioriterat att ge bostäder till migranter framför lokala italienare.