För att locka fler muslimer till Italien har man nu lanserat en kampanj för så kallad ”muslimvänlig” turism. Detta innebär bland annat ett nätverk av företag som specialiserar sig på denna typ av turism. Projektet får även stöd av organisationer och företag med ”muslimsk lutning”.

I slutet på augusti berättade Michele Emiliano, guvernör för regionen Puglia, att han skulle prioritera muslimsk turism med allt vad det innebär som speciella krav och eftergifter.

Regionen har avsatt 90 000 euro för projektet som ska pågå under perioden 1 oktober till den 18 november.

Kritiker har påpekat att tillgodose denna typ av turism bland annat innebär att täcka för kristna symboler och konstverk som bedöms vara ”olämpliga”.

”Pinsamma regler”

Bland kritikerna finns frispråkiga Giorgia Meloni, partiledare för nationalistiska Fratelli d’Italia, som varnar för att detta även kommer leda till krav som separata pooler för män och kvinnor, hotell- och restauranganställda som måste klä sig på ett visst sätt och andra ”pinsamma regler”.

Meloni menar att skattepengar inte borde gå till att islamisera Italien.

2016 lät dåvarande premiärminister Matteo Renzi täcka över ett flertal nakna statyer i Rom under ett besök av den iranske presidenten Hassan Rouhani.