En 23-årig italiensk kvinna som kidnappades i Kenya för ett och ett halvt år sedan har nu frigivits, i Somalia. Italienska underrättelsetjänsten betalade en okänd summa pengar som lösen till terroristerna som kidnappat Silvia Romano. Under sin tid i fångenskap tvingades hon konvertera till islam och gifta sig med en av sina kidnappare.

Silvia Romano arbetade på ett barnhem för Africa Milele Onlus, en italiensk hjälporganisation i Chakama i södra Kenya, när en grupp beväpnade män attackerade. Attacken utfördes av den muslimska terrororganisationen al-Shabab. Fem personer skadades i attacken, varav tre var barn. Den yngsta fick ett öga sönderskjutet.

Silvia hade valts ut på förhand. Terroristerna var på jakt efter en “mgeni”, swahili för besökare, skriver Basildon Standard. Ett vittne berättade för BBC att Silvia istället för att ta skydd hade konfronterat terroristerna varpå hon slogs ned och fördes bort.

– Jag såg hur de tog med henne ner mot floden. De upprepade: ”Vi vill ha pengar, vi vill ha pengar”, berättar vittnet.

”Den goda nyheten är att hon lever”

Enligt rapporter från den italienska underrättelsetjänsten fördes Silvia vidare till Somalia, där hon tvingades konvertera till islam och gifta sig med en muslimsk man. ”Den goda nyheten är att hon lever”, börjar rapporten. Därefter beskrivs hur den unga kvinnan hjärntvättats och indoktrinerats för att anpassa sig till sina muslimska kidnappare.

LÄS ÄVEN: Skandinaviska tjejer har fått huvudena avhuggna i Marocko – ”avrättade av islamister

Nu, efter 18 månader i terroristernas grepp, har hon släppts fri. Enligt uppgift sker det efter att den italienska underrättelsetjänsten betalat en okänd summa pengar till terroristerna.

– Hon är i gott skick. Naturligtvis har hon haft det svårt under fångenskapen men hon är ok, meddelar Raffaele Volpi, chef för det italienska parlamentets säkerhetsutskott, skriver Ledbury Reporter.

Enligt Kenyan Report misstänktes Silvia av den kenyanska polisen vara involverad i omfattande elfenbenssmuggling under sin tid som hjälparbetare. Kidnappningen berodde enligt dem på att hon inte betalat för en leverans.

al-Shabab är en jihadistisk muslimsk organisation som 2012 anslöt sig till al-Qaida. Organisationen terroriserar stora delar av östra Afrika. Gruppen ligger bland annat bakom en rad kidnappningar av utlänningar längs Kenyas kust. Staden Chakama, där den aktuella kidnappningen inträffade, ligger cirka 300 km sydväst om gränsen mellan Kenya och Somalia.

authorimage