USA:s regering har erbjudit sig att evakuera den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky från Kiev. Han tackade resolut nej. ”Kampen är här, jag behöver ammunition, inte en flygbiljett”, sa Zelensky, enligt Associated Press som citerar en högt uppsatt amerikansk underrättelsetjänsteman med direkt kännedom om samtalet.

Zelensky, 44, har valt att stanna i Kiev, där skottlossning och explosioner ekat mellan byggnaderna under natten mellan fredag och lördag. Ryska trupper har attackerat från flera håll och uppges ha omringat staden. Hundratals dödsoffer har rapporterats efter intensiva strider både i och runt Kiev.

Den belägrade presidenten sa att hans familj har satts i säkerhet.

– Jag bor i regeringskvarteren tillsammans med andra. Fienden har utsett mig som mål nummer ett och min familj som mål nummer två, sa Zelensky i ett videotal tidigt på fredagen.

Zelenskij tilltalade sina landsmän återigen på fredagskvällen och uppmanade dem att rusta sig för ett anfall under natten och manade till enighet och styrka.

LÄS ÄVEN: Islamist-milisen går in i Ukraina

”Ukrainas öde avgörs nu”

– Ukrainas öde avgörs nu. Den här natten kommer att bli mycket svår, fienden kommer att använda alla tillgängliga styrkor för att knäcka Ukrainas motstånd. Vi ska inte förlora huvudstaden, tillade han med eftertryck.

Zelensky, som tidigare var skådespelare och komiker, har lett ett oväntat kraftfullt försvar mot invasionen hittills, uppger amerikanska försvarstjänstemän, vilket saktat ner den ryska framryckningen. De uttrycker dock en oro att läget snabbt kan förändras, skriver NY Post.

Enligt den ukrainska försvarsmakten pågår ”aktiv strid” i Kiev. Ryska styrkor försöker pressa sig mot stadens centrum men möter hårt motstånd från ukrainska soldater och frivilliga.

– Vi stoppar horden så gott vi kan, situationen i Kiev är under kontroll av Ukrainas väpnade styrkor och våra medborgare, säger säkerhetsrådets sekreterare Danilov på lördagsmorgonen, enligt Kyiv Independent.

LÄS ÄVEN: John Kerry: ”Kriget i Ukraina stjäl fokus från klimatkrisen”

Varnar för falska uppgifter om kapitulation

På lördagsmorgonen lade Zelensky ut en ny video i sociala medier, där han varnar för falska uppgifter om kapitulation och manar till fortsatt motstånd mot invasionen.

– Vi ska försvara vårt land, sanningen är vårt vapen. Sanningen är att det här är vårt land och våra barn. Vi kommer att försvara dem, säger presidenten.

Zelensky vänder sig till det ryska folket

Senare under dagen höll presidenten även ett tal under mer traditionella former, där han riktade sig direkt till det ryska folket. Zelensky inledde talet med att berätta att han försökt nå den ryska federationens president men mötts av tystnad. ”Tystnaden borde råda i Donbass”, sade han. Därefter förklarade presidenten läget vid gränsen och hur den ryska ledningens beslut nu riskerar leda till ett omfattande krig i Europa. Han frågade om det verkligen är vad det ryska folket vill.

”Vi kommer att försvara oss. Inte attackera, utan försvara oss. Och när ni attackerar kommer ni att möta våra ansikten, inte våra ryggar”, sade Zelensky och fortsatte; ”De hävdar att Ukraina utgör ett hot mot Ryssland. Så har inte varit fallet i det förflutna, inte i nuet och kommer inte att vara i framtiden”.

”Jag vet att de [den ryska staten] inte kommer att visa mitt tal på rysk tv, men det måste nå det ryska folket. Ni behöver veta sanningen och sanningen är att det är dags att sluta nu, innan det är för sent. Och om de ryska ledarna inte vill sitta med oss vid förhandlingsbordet för fredens skull, kanske de sitter bakom bordet med er. Vill ryssarna ha kriget? Jag skulle vilja veta svaret. Men svaret beror bara på er, medborgare i Ryska federationen”

Bröderna Klitschko försvarar sitt land

Även Kievs borgmästare, den tidigare tungviktsvärldsmästaren i boxning, Vitali Klitschko har valt att stanna och ta kampen mot den ryska invasionen. Fotot nedan, som som nu sprids i sociala medier, är dock från en övning förra året. Klitschko är reservofficer, major till graden.

Klitschko berättade under lördagen om nattens strider och uppgav att det då inte längre fanns några ryska trupper kvar i huvudstaden. Han varnade allmänheten att stanna inomhus och att vara beredda på flyg- och robotattacker.

Vitalis bror Wladimir, även han tidigare världsmästare i tungvikt, manade under lördagsmorgonen omvärlden att agera för att stoppa kriget.