Nätverket talar ut efter Samhällsnytts avslöjanden, men mitt under samtalet känner nätverkets funktionär en olust att fortsätta: ”Jag skulle vilja att du INTE publicerar någonting av det jag har sagt”. Läs hela intervju med en av personerna bakom nätverket!
Samhällsnytt har gjort en exklusiv intervju med Jenny Holmstrand Jernberg, som står som en av fyra medsökande i ansökan om en halv miljon kronor för nätverket för arbete ”mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”, – en ansökan som nyligen drogs tillbaka av föreningen. Enligt det cv som finns bifogat i ansökningshandlingarna har hon en gedigen bakgrund inom kommunikationsbranschen.
LÄS MER: Samhällsnytts avslöjande tas upp på hemligt möte på EU-nivå
När Samhällsnytt når Jernberg bekräftar hon att hon arbetar som kommunikatör. Hon uppger även att tanken var att hon skulle bli en av de avlönade anställda i föreningens projekt – om bidragsansökan skulle bifallits. Innan intervjun börjar ställer hon som ett krav att vi skickar hennes citat till henne innan publicering – vilket vi också har gjort:
– Jag har nämligen jobbat väldigt länge med press- och mediehantering så det är en naturlig sak för mig, säger hon.
Vad är bakgrunden till ditt engagemang i föreningen?
– Det är ju naturligtvis ett stort hot mot demokrati att människor tystats och inte vågar yttra sig för att man blir bemött på ett både skrämmande och otroligt obehagligt sätt. Så att stå upp mot hat och hot och för demokrati som ju är grund i #jagärhär känns självklart för mig, att vara med i det.
Nätverket vill vara med i regeringens nationella plan mot rasism. Hur ser du på att lagstifta mot hat på det här sättet?
– Jag kan inte den här planen tillräckligt mycket, men att det behöver göras någonting som situationen ser ut, det är det ju ingen tvekan om. Det är ju väldigt många som vittnar om att de har blivit utsatta för hat och hot.
LÄS MER: Regeringen förbereder omfattande lagändringar ”mot rasism” – #jagärhär vill vara med
Menar du att staten ska göra något åt det här problemet?
– I och med att det här är en del av hur vårt samhälle utvecklas, så är det naturligtvis så att staten både har ett intresse och ett ansvar… Men jag är inte den som säger att vi ska göra på det ena eller det andra sättet, utan vad som vi ville med den här ansökan var ju att hur vi som förening kunde använda också den här otroliga erfarenheten som finns bland medlemmarna i föreningen. Det är många som på något sätt arbetar för… eller emot hat och hot och för ett bättre samtalsklimat på nätet.
Jag har egentligen personliga erfarenheter av #jagärhär. Jag skrev ett inlägg på min blogg om mina egna erfarenheter från arbete som asylhandläggare på Migrationsverket… och så kom det en massa folk i kommentarer till mitt inlägg på Facebook som började använda rasistiska och kränkande tillmälen med anspelning på mitt ursprung bland annat.
– Just det!
Anser du att det är hat?
– Ja…ehm… eller förlåt… vem var det som kommenterade?
Det var aktivister från ditt nätverk som skrev med hashtaggen #jagärhär och anklagade mig för att vara en hatare därför att jag delade med mig av mina egna erfarenheter på jobbet med s.k. ”ensamkommande barn”.
– Aha… Ah så som grunderna är i gruppen är det aldrig okej att hata eller hota någon i någon form. Men jag kan inte uttala mig eftersom jag inte känner till fallet.
LÄS MER: Regeringen ville kartlägga ”hat” – #jagärhär blir samarbetspartner
Men vi kan ta ett mer känt exempel då – Katerina Janouch som är en känd författare och journalist. Anser du att det som hon skriver är hat eller hot? Nätverket har ju lyckats att få henne avstängt från Facebook vid ett antal tillfällen.
– Jag har inte varit den som var mest aktiv i kommentarerna. Och det är mitt personliga val och jag vill bidra på andra sätt till föreningens arbete. Men jag har fullt förtroende för dem som driver och de som håller i …så att säga… #jagärhär:s arbete i kommentarsfältet.
Du nämnde just att #jagärhär verkar för yttrandefrihet och demokrati. Hur förenligt är sådana svärmattacker, nedstängningar av obekväma debattörer med det du har sagt?
– Det där med massanmälningar… jag är ju med i gruppen och jag ser hur saker och ting… sker. Och massanmälningar är det ju inte tal om, utan det är ju mer… ehm… att man i en grupp som… uppmärksammar att det finns hat och hot i kommentarsfälten. Men det är inte så att det handlar om att #jagärhär kan påverka Facebook. Det finns ju regler för det.
Det finns även skärmdumpar från interna diskussioner i gruppen vid massanmälningar där det till exempel skrivs bokstaven A. I kommentarer. Med ”A” menas ”anmält” – att den här personen eller inlägget alltså är anmälda till Facebook.
Stämmer detta eller menar du att skärmdumparna är falska?
– Ehm.. vet du, jag tycker att du håller på att driva den här intervjun åt det håll där jag inte riktigt vet vad du vill få fram… så jag tycker nog att…
Jag vill bara få svar på mina frågor.
– Ja. Men jag… nu vet jag att jag har svarat dig… men jag skulle vilja att du inte publicerar någonting av det jag har sagt faktiskt… för jag känner mig inte bekväm i den här intervjun och jag vet inte riktigt vart du vill komma med det.
Du kan inte styra över våra publiceringar – så är det faktiskt. Jag har presenterat mig, sagt att jag arbetar på tidningen Samhällsnytt och vi kom överens om att jag mejlar dina citat till dig före publiceringen. Och du var med på det, eller hur?
– Ja… nej… men ja, absolut. Jag förstår hur du menar, men jag har också jobbat väldigt mycket med mediefrågor, och det är mycket emot publicistisk tradition… att publicera en intervju med någon som känner att den inte är rätt person att tala om de här frågorna.
Men jag bedömer att du är en rätt person i och med att du står som medsökande på bidragsansökan för föreningen. Vill du svara på några ytterligare frågor?
– Nej, nu tycker jag att vi släpper detta.
LÄS MER: Så här nästlade #jagärhär in sig hos makten
Under flera dagar har vi försökt att komma i kontakt med andra representanter för nätverket #jagärhär för en intervju om organisationens metoder och om anklagelser mot dess arbetssätt. Dessvärre la nätverkets funktionärer – inklusive Mina Dennert – på luren direkt efter att vi har presenterat oss.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.