Liberalernas partiledare Jan Björklund vill sänka kraven på landets skolelever i syfte att motverka klyftor mellan svenska och invandrade elever. Det sade han i SVT:s Opinion Live igår.

”Ska religiösa friskolor förbjudas? Och har skolan blivit för svår för eleverna?” var de två frågeställningar som SVT formulerat inför programmet där Björklund debatterade mot gymnasieminister Anna Ekström (S).

Bland annat fick de båda politikerna se exempel på två läxor som elever i årskurs åtta och nio har fått. I den ena ska eleven resonera kring hur en en ekonomisk kris kan lösas och i den andra hur artificiell intelligens kan tänkas påverka samhället. Läxor som är för svåra, menar Björklund.

– Det är inte rimligt, sade han i programmet.

– De barnen som bor i Biskopsgården eller Rinkeby, som har föräldrar som inte ens talar svenska, de barnen riskerar att vara rökta med en sådan uppgift. Det ökar klassklyftorna den här typen av pedagogik.

Gymnasieministern ville dock inte fördöma de två exempel på läxor som gavs i programmet.

– Det är omöjligt för mig att stå och bedöma om det här är en bra eller dålig läxa. Jag vet ingenting om vilken undervisning som har getts, sade Ekström.

– Det jag vill säga är att jag tycker det är jättebra om föräldrar engagerar sig i sina barns hemuppgifter. Men, en läxa ska aldrig vara beroende av att föräldrarna hjälper till.

S: Förbjud religiösa friskolor

Socialdemokraterna går i höst till val på att förbjuda religiösa friskolor. Det finns ett sextiotal kristna friskolor, ett drygt tiotal muslimska friskolor och en judisk friskola i Sverige. De skolorna ska alltså omvandlas till icke-konfessionella skolor.

– Det bidrar till en ganska stor och ökande segregation i den svenska skolan där vi ser att skolor mer och mer blir uppdelade. Barn från en bakgrund går på en skola, barn med en annan bakgrund går på en annan skola, säger Anna Ekström.

Även Liberalerna är kritiska till religiösa friskolor, men vill låta de skolor som redan finns vara kvar och stoppa etableringen av nya skolor.

– Jag är framförallt oroad över den religiösa extremism som breder ut sig i våra invandrartäta förorter nu, säger Jan Björklund och kopplar den till religiösa förskolor:

– De bidrar till den religiösa extremismen i de här förorterna.