FN:s tidigare vice general sekreterare Jan Eliasson hävdar att invandringen felaktigt får skulden för alla möjliga samhällsproblem och efterlyser nu att folket lyfter blicken mot ännu mer mångkultur. I sociala medier möter han hård kritik. ”Vilken planet lever du på”, undrar en person.

I december förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur veteranen inom Socialdemokraterna och toppdiplomaten hälsade från sin lyxiga bostad i Sveriges rikaste kommun Danderyd. Eliasson twittrade då ut och delade med sig av sin behagliga stund med hustrun som spelade Bach vid pianot. I meddelandet framförde toppdiplomaten hundens önskemål om inga skattesänkningar framöver samt fler flyktingar till Sverige.

LÄS ÄVEN: FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson hälsar från Danderyd: Min hund vill ha fler flyktingar till Sverige

På lördagen gav sig Eliasson återigen ut i media för att okritiskt propagera för ökad invandring i en debattartikel. I texten uttrycker han oro för en utveckling där politiska partier använder flykting- och migrationsfrågan som ett slagträ för att dela och öka rädsla i samhället.

Spelade fotboll med italienska migranter
Eliasson presenterar tre personliga minnesbilder rörande migration och flyktingar som ska skildra hur positivt det egentligen är. Det börjar med hur han fridfullt spelade fotboll med italienska migranter i Göteborg på 1950-talet. Sedan följer han upp med ett exempel från Libanon år 2013 där det arabiska landet solidariskt tog emot flyktingar från grannlandet Syrien när kriget bröt ut.

Därefter avslutar han med en tredje minnesbild från ett sjukhusbesök i Stockholm i år. Eliasson hävdar nämligen att alla som arbetade vid hans besök hos akutmottagningen var just invandrare.

Eliasson ägnar större delen av artikeln åt att försöka sälja in positiva aspekter med mångkultur baserat på bland annat vad olika delegater ska ha propagerat för i FN.

Den mångåriga toppdiplomaten och Djursholmsbon skriver att han inte alls kan förstå hur folk under de senaste åren har blivit kritiska till mångkultur.

Det är märkligt hur mycket samhällsklimatet har förändrats i många länder under de senaste tre till fyra åren. Flyktingar och migranter ses i den politiska debatten alltmer som hot och problem och allt mindre som tillgångar.

”Mångfalden ett bättre alternativ”
Nu uppmanar han folk att lyfta blicken och fråga sig, ”om inte mångfald är bättre än isolering och inåtblickande”.

Han listar fem förslag som vi behöver göra för att få en ny kurs i migrations- och flyktingfrågan:

1. Klargöra vad migranter och flyktingar betytt samhällsekonomiskt, [..]

2. Se invandring i ett internationellt perspektiv – [..]

3. Analysera och fråga oss om mångfalden är ett bättre alternativ för vår framtid än isolering och inåtblickande.

4. Acceptera vårt ansvar att arbeta för att våra demokratiska samhällen gynnar alla samhällsgrupper och skapar den samhörighet som är nödvändig för att stå emot auktoritära och antidemokratiska krafter.

5. Satsa målmedvetet på en integration som tar tillvara alla mänskliga resurser i våra samhällen.

Om vi bestämmer oss för att se flykting- och migrationsfrågan som en positiv demokratisk arbetsuppgift snarare än som ett slagträ i en alltmer polariserad samhällsdebatt har vi kommit en bra bit på väg.

 

”Vilken jäkla planet kommer han ifrån?”
I sociala medier rasar många mot Eliassons debattartikel. En person skriver, ”stor villa, jättehög pension, landställe, lyxbil. Ja det är klart man kan tycka så i det läget.”.

En annan person tydliggör att ”svenskar aldrig har haft något emot invandring, däremot import av stenålderskulturer. Er (S) valboskap”. Medan fler andra undrar vilken verklighet som toppdiplomaten lever i.