”Håll käften”, ”Stick härifrån”, ”Om ni kommer hit igen ska jag…”, ”ta bort kameran din lilla fitta” – det var något av vad Janne Josefsson och hans filmteam på SVT fick utstå vid ett besök hos ägarna till mångmiljonfuskade assistansbolaget Rami Care. En person gick även till fysisk attack mot Josefsson.

https://vimeo.com/337833840

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om företaget Rami Care och den stora härva med assistansfusk där 14 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar försvann och uppemot 30 personer – nästan samtliga med utomvästlig invandrarbakgrund – dömdes. Kostnaderna för skattebetalarna för att lagföra bedragarna blev samtidigt ännu högre än för själva fusket. Bara advokatkostnaderna för de åtalades försvar uppgick till 14, 5 miljoner kronor.

I samband med ett uppföljande reportage besökte Janne Josefsson på SVT Uppdrag Granskning Ahmed Abdelkarim El Mahmoud, ägare till fuskbolaget och numera utsläppt ur fängelset, för en intervju.

LÄS MER: Nära trettio personer dömda i gigantisk härva av assistansfusk bland invandrare i Malmö

Han vill inte besvara några frågor och slår igen dörren i ansiktet på Josefsson efter att ha gett honom en knuff. När teamet är på väg till bilen för att åka därifrån kommer plötsligt ägarens son utrusande och går till attack mot Josefsson. Sonen sliter något ur händerna på Josefsson och börjar sedan skrika hotfullt och aggressivt.

För att inte bli utsatta för våld varnar SVT-teamet sonen om att de kommer att ringa polisen om han inte backar. Mannen fortsätter dock de verbala attackerna och avslutar angreppet med att kalla Josefsson för ”din lilla fitta” (något som SVT valt att inte ta med i textningen av inslaget).

De svenska bidrags- och välfärdssystemen incitament
I en annan del av inslaget pratar Josefsson med några av de personer som låtsades arbeta som personliga assistenter knutna till Rami Care. Det framkommer att dessa inte tjänat mycket pengar på att medverka i bedrägerierna.

I stället är det uppehållstillstånd och tillgången till Sveriges generösa offentligfinansierade välfärdssystem som varit den huvudsakliga moroten. En av fuskassistenterna berättar att han ville ”bättra på sin pension” genom att få det att se ut som om han arbetat och därmed tjänade in pensionspoäng.

https://vimeo.com/337968862/c6cce4dba5

”Den svenska välfärden med dess bristfälliga kontroller lockar personer från andra länder att missbruka systemet” förklarar Josefsson i inslaget. Att det förhåller sig på det sättet bekräftas av Ingegerd Pal. Hon är utredare på Försäkringskassan varifrån de 14 miljonerna utan några kontroller betalades ut till Rami Care.

För SVT UG berättar hon att personlig assistans fungerar som ”en dörröppnare” för migranter till de svenska bidrags- och välfärdssystemen.

– Man får uppehållstillstånd och arbetstillstånd, man får en sjukpenninggrundande inkomst, man får föräldrapenning, man får sjukpenning.

Pal förklarar också hur det var obefintliga kontroller från Försäkringskassan som gjorde det möjligt för bedragarna i Rami Care-härvan att stjäla 14 miljoner kronor från de svenska skattebetalarna. Tidlistor som skickades in kunde ha förfalskade namnteckningar, samma person undertecknade med olika namn vid olika tillfällen, samma persons namnteckning kunde se helt olika ut från gång till gång, namnteckningar var felstavade, för- och efternamn omkastade osv. Men ingen reagerade.

Kontroller mot assistansfusk saknas fortfarande
Peter Fausö, som har titeln kontrollchef på Försäkringskassan, säger till Josefsson att det fortfarande idag är så att myndigheten mekaniskt betalar ut assistansersättning utifrån de inkomna underlagen och inte bryr sig om hur namnteckningarna ser ut.

– Då kan ju en apa skriva under, kontrar Josefsson i frågande tonläge och konstaterar att ”det måste vara himmelriket för kriminella”, något som Fausö motvilligt tvingas hålla med om.

– Mmmm…

Andra inkopplade utredare bekräftar att tiden då assistansbedragare kunnat lura skattebetalarna på stora summor pengar långt ifrån är förbi, trots att brotten rönt stor uppmärksamhet. Bedrägerierna fortsätter.

Stig Svensson, tidigare revisor på Skatteverket och en av dem som utreder assistansfusket i Sverige, är kritisk till hur hela familjer och släktingar kan anställas som personliga assistenter till en anhörig. Det har utvecklats till ”ett sektbeteende” konstaterar han.

Enligt en försiktig officiell bedömning luras skattebetalarna varje år på cirka 600 miljoner kronor av assistansbedragare. Eftersom kontrollerna är bristfälliga är mörkertalet stort och den egentliga summan kan vara betydligt högre.

Hela SVT UG-reportaget med rubriken ”Bedragarnas marknad” kan ses på SVT Play.