Debattören Katerina Janouch polisanmäls av Moderaternas gruppledare i Sölvesborg Kith Mårtensson. Anledningen är att Janouch kallat den lokala M-toppen för ”girigbuk”.

Det var förra torsdagen som Swebbtv publicerade en opinionstext på sin hemsida skriven av Katerina Janouch. I texten anklagas Kith Mårtensson, Moderaternas gruppledare i Sölvesborg, för att vara en ”girigbuk” och för att ha gett ”folkföraktet ett ansikte”.

Nu polisanmäls Janouch av den lokala M-toppen.

– Det är ju fruktansvärt. Jag kan inte förstå hur någon kan skriva såhär, säger Mårtensson till lokaltidningen BLT.

”Kan inte polisanmäla”

Katerina Janouch säger till Samnytt att hon endast hört om polisanmälan via media. Hon har själv inte tagit del av någon, och tycker det vore konstigt om hon blivit anmäld eftersom hennes artikel publicerades i ett grundlagsskyddat medium. Det är därmed den ansvarige utgivaren som bär det juridiska ansvaret för texten.

– Jag vet inte om hon har polisanmält mig, säger Janouch och fortsätter:

– Hon kan inte polisanmäla mig. Hon får anmäla Swebbtv’s Mikael Willgert, som är ansvarig utgivare.

LÄS MER: S mutade M-toppen i Sölvesborg med kommunalrådspost

Ingen av de medier som skrivit om den påstådda polisanmälan har kontaktat Janouch för kommentar eller bemötande, trots att det rör sig om ett utpekande av henne som brottslig.

– Det är de här vänstervridna tidningarna som ställer sig på hennes sida och tar allt hon säger för sanning, kommenterar Janouch.

”Sjukt och skevt”

Katerina Janocuh anmärker även på att BLT pekar ut henne som extremist i sin artikel.

– BLT pekade ut mig som ”rikskänd extremistdebattör”, säger hon och skrattar uppgivet.

LÄS ÄVEN: M-profil i Sölvesborg rasar mot tidning: ”Lögner som skrivs”

– Det har de inga problem med att slå fast att jag är. Det är väl mycket värre? Det är för att skapa obehag för mig och misstänkliggöra mig. Det är helt enkelt förtal.

– Det är fritt fram att peka ut människor som högerextrema, rasister och främlingsfientliga. Det är aldrig förtal. Men att kalla någon för girigbuk eller batikhäxa, då blir det plötsligt ett polisiärt ärende. Det visar hur sjukt och skevt det är i Sverige.

Felaktigt perspektiv

Janouch tycker heller inte att debatten om Moderaternas väljarsvek i Sölvesborg sätts i ett rättvisande perspektiv.

– Kith Mårtensson har fått breda ut sig i alla möjliga tidningar om hur synd det är om henne och att det är ett hot mot demokratin att hon får kritik. Men att hon sviker sina väljare är inget hot mot demokratin, säger hon retoriskt.

LÄS ÄVEN: Sölvesborgs M-topp om sina kritiker: ”Sprider lögner och hat”

– I Frankrike kastar man gödsel utanför politikers hem, blir förbannad och debatterar fritt. Och många politiker avgår när de sviker. Men i Sverige ska politiker skyddas, hur korrupta de än är. Det är helt sjukt.

Så du tycker inte att du går för långt i din kritik?

– Tvärtom. Jag har skrivit en ny krönika som kommer ut idag. Jag tycker att tonen har varit alldeles för snäll mot politiker. Jag tycker det behövs mer av Markus Allards tongångar, och kan man inte leken leka så ska man inte i leken vara.

Samnytt söker Kith Mårtensson.

LÄS OCKSÅ: Så säger M-politikerna i Sölvesborg om brytningen med SD