På onsdagen meddelade premiärminister Fumio Kishida att man avser återstarta kärnkraftverk som stått inaktiva under de senaste åren. Man vill samtidigt även se över möjligheterna att förlänga livslängden för befintliga reaktorer och utveckla nästa generations reaktorer.

Sedan härdsmältan i Fukushima 2011, som orsakades av en kraftig jordbävning och tsunami, har Japan haft de flesta av sina kärnkraftverk på tomgång, men i och med de skenande energipriserna i världen har en attitydförändring skett bland befolkningen.

Kishida har instruerat tjänstemän att komma med konkreta åtgärder före årets slut, inklusive att ”få allmänhetens förståelse” om hållbar energi och kärnkraft.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Kärnkraft, som allmänheten var starkt emot efter Fukushim, ses nu av vissa i regeringen som en komponent för en så kallad grön omställning.

Den allmänna opinionen har också förändrats efter att bränslepriserna har stigit och en tidig och varm sommar har lett till krav på energibesparing.

Japan behöver kärnkraft eftersom dess nät inte är anslutet till grannländerna och man inte heller kan öka produktionen av inhemska fossila bränslen.

Rustar för vinter

Förra månaden uppgav regeringen att den hoppades kunna återstarta fler kärnreaktorer i tid för att undvika problem under vintern.

I slutet av juli hade Japan sju reaktorer i drift, med tre andra nedstängda på grund av underhåll. Många andra genomgår fortfarande en återlicensieringsprocess under strängare säkerhetsstandarder som infördes efter Fukushima.

LÄS ÄVEN: Finlands nya kärnkraftverk en toppinvestering

– Det här är det första steget mot en normalisering av Japans energipolitik, säger Jun Arima, projektprofessor vid Tokyos universitet.