På onsdagen uppmärksammades nya siffror från Japan rörande landets flyktingmottagande. Enligt regeringen härrör majoriteten av alla ansökningar från det man kallar fejkflyktingar – ekonomiska migranter som vill ta del av Japans välfärd och arbetsmarknad – och därför håller man fast vid en stram invandringspolitik men gör den samtidigt procentuellt sett betydligt mer generös.

Siffror från Japans justitiedepartement visar att landet hittills i år har tagit emot 42 personer. Det är en fördubbling jämfört med föregående år, rapporterar Japan Times.

LÄS ÄVEN: Öppna gränser: Fler än 750 miljoner vill migrera enligt ny undersökning

Den japanska regeringen anser att majoriteten av alla ansökningar man får in kommer från det man kallar fejkflyktingar. Dessa uppges använda påhittade asylskäl för att få migrera till landet för arbete och välfärd.

I januari förra året såg man till att skärpa reglerna för asyl vilket resulterade i en minskning av nya ansökningar med hela 47 procent till 10 493. Det framgår också att i genomsnitt 1 av 250 sökande erhåller flyktingstatus i Japan, hittills i år alltså 42 personer.

Sveriges regering går en annan väg
I Sverige ser det annorlunda ut. Under 2018 rapporterade Samhällsnytt frekvent om utvecklingen kring beviljade uppehållstillstånd. Vid årets slut visade sig att mottagandet blivit det tredje högsta någonsin med 132 696 beviljade uppehållstillstånd från Migrationsverket.

LÄS MER: Här är invandringen till Sverige 2018: tredje högsta någonsin

En indikation om att många som söker asyl i Sverige i likhet med Japan saknar asylskäl och är att betrakta som ekonomiska migranter är att det blir allt vanligare att den som får avslag på sin asylansökan blir så kallad spårbytare och i stället försöker få uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare.

LÄS MER: Företag erbjöd fejkanställningar åt illegala och asylsökande – ville öka deras chanser att få stanna