➤ Japan är på väg att införskaffa luftburna missiler med medellång räckvidd som är kapabla att nå Nordkorea. Köpet ses som kontroversiellt och blir den arsenal som kommer att ha längst räckvidd i ett land som har avsagt sig rätten att föra krig. 

Japans försvarsminister Itsunori Onodera refererade inte till Nordkorera när han presenterade de planerade köpen och sa att de nya missilerna anskaffas i försvarssyfte, medan Japan fortfarande är beroende av USA för anfall på fiendebaser.

”Vi planerar att introducera JSM (Joint Strike Missile) som kommer att monteras på F-35A (stealth-plan) som en ‘stand-off’-missil som kan skjutas utöver räckvidden av hot från fienden”, sa Onodera vid en presskonferens.

Onodera meddelade också att Japan även undersöker möjligheten att utrusta sina F-15-plan med Lockheed Martin Corps Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM-ER). JS-missilen, som har konstruerats av Norges Kongsberg Defence & Aerospace , har en räckvidd på 500 km medan JASSM-ER kan träffa mål upp till 1000 kilometer bort.

Köpet väntas få kritik av oppositionspartierna i parlamentet, speciellt från politiker som är oroliga över att Japan ska urvattna Japans avsägande av rätten att föra krig som är inskriven i landets grundlag sedan andra världskriget.

Det ökande hotet från nordkoreanska ballistiska missiler har dock lett till att röster från politiker höjts, däribland försvarsminister Onodera, för en mer robust militär som kan avskräcka Nordkorea från att attackera.

Japans missilförmåga har begränsats till luftvärn och sjövärnsammunition med räckvidder på mindre än 300 kilometer. Förändringen visar att det ökande hotet från Nordkorea har gett förespråkare för en anfallsförmåga övertaget i det militära planerandet.

Nordkorea har nyligen testskjutit ballistiska missiler över Japan och testade förra helgen en ny typ av interkontinental ballistisk missil som nådde en höjd av mer än 4000 kilometer innan den dök i havet innanför Japans ekonomiska zon.