I genomsnitt föder varje japansk kvinna 1,4 barn jämfört med 1,8 i Sverige och 1,7 i genomsnitt för OECD-länder. Fram till 2037 spås befolkningen minska med ca 30 miljoner om inte invandringen ökar. Det är dock en mycket reglerad invandring man öppnar upp för – från andra asiatiska länder och inga asylsökande.

I dagsläget har 1,8 procent av den japanska befolkningen utländsk bakgrund. Om 30 år kan denna andel ha stigit till tio procent.

– Vi har inget annat val. I annat fall kommer delar av Japan att förvandlas till spökstäder, säger Toshihiro Menju, chef för Japanska centret för internationellt utbyte, till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Japan fördubblar sitt flyktingmottagande från 21 till 42 personer

Anledningen är enligt regeringen den åldrande befolkningen och näringslivet som skriker efter arbetskraft.

Strikt reglerad invandring
Den ökade invandring man öppnar upp för kan på inget sätt jämföras med Europa då man siktar in sig på arbetskraftsinvandring från andra asiatiska länder och inga asylsökande. Tidigare har man varit relativt öppna för högutbildade, nu får även lågutbildade en större chans.

LÄS ÄVEN: Japanska folket säger nej till invandring

Inte sällan handlar det om indonesiska kvinnor i äldreomsorgen, byggnadsarbetare från Malaysia och vietnameser i tillverkningsindustrin. Tidigare fick gästarbetare anställas i högst tre år, med de nya reglerna höjs denna gräns till fem år.

LÄS ÄVEN: Sverige varnande invandringsexempel i Japan: ”Den utvecklingen vill vi inte ha”

Toshihiro Menju tror att fler permanenta uppehållstillstånd kommer bli vanligare framöver och hänvisar till att de över 30 miljoner turister i landet varje år inte skapat några bekymmer. På justitiedepartementet har man dock fullt upp med att ta emot samtal från japaner som tycker att det är för mycket utlänningar i landet.