Namninsamlingen för en folkomröstning om ett tiggeriförbud i Järfälla kommun i Storstockholm har nyligen avslutats efter att kravet på antal underskrifter uppnåtts. Samhällsnytt har varit kontakt med initiativtagaren Fredrik Grufman som känner en lättnad över att ha gått i mål. Nu ska kommunfullmäktige avgöra om kommuninvånarna ska få rösta i frågan.

Det var i september som invånare i Järfälla kommun nordväst om Stockholm tog initiativ och började samla in namnunderskrifter för att förmå de dittills motvilliga kommunpolitikerna att agera i frågan. Grufman, som tillsammans med flera andra volontärer i kommunen står bakom initiativet, har även engagerat sig i att städa och sanera skogsområden efter tiggarläger och anser att ett förbud är nödvändigt för att komma till rätta med problemet.

LÄS ÄVEN: Järfällabor startade namninsamling för folkomröstning om tiggeri

Nyligen redogjorde Grufman på Facebook och inför statstelevisionen att hela 6 060 namnunderskrifter samlats in sedan september och överlämnats till Järfälla kommun.

Härnäst genomför kommunen en kontrollräkning för att se att namnunderskrifterna är korrekta. Därefter går ärendet vidare till fullmäktige som ska fatta beslut huruvida det blir en folkomröstning eller inte.


Kommunen kontrollerar underskrifterna. Foto: Faksimil YouTube

Initiativtagaren: ”Känns väldigt skönt”

Samhällsnytt har på onsdagen varit i kontakt med Fredrik Grufman som är en av initiativtagarna bakom namninsamlingen. Han uttrycker en lättnad över att de nu har nått så här långt.

– För det första känns det väldigt skönt att ha gått i mål. Det är många som investerat tid, arbete och prestige i projektet, och jag skall erkänna att det känts som en lång uppförsbacke emellanåt.

– För det andra måste det nämnas att jag och de som hjälpt till med detta har fått fina reaktioner från Järfällaborna. De allra flesta har varit mycket tacksamma och tycker det är skönt att någon äntligen tar tag i frågan.

Vidare uppger Grufman att han med spänning ser fram emot vad som ska hända men viktigast för honom är att resultat uppnås på ett eller annat sätt.

– Slutmålet har alltid varit att få bort tiggeriet från Järfälla. Sedan om det sker genom folkomröstning, ökad medvetenhet eller striktare tolkning av befintliga ordningsföreskrifter spelar inte så stor roll i slutändan. Så länge resultatet uppnås, avslutar Grufman.

Samhällsnytt besökte tiggarläger

I början av april förra året följde Samnytt TV Grufman och flera andra kommuninvånare som på eget initiativ och med egna resurser valt att rensa upp efter ett tiggarläger i Järfälla. Se videon här nedan: