stephen hawking 73662

Stephen Hawking och hans namnteckning på en numera klassisk doktorsavhandling.

Vetenskap

Jättesug efter Stephen Hawkings avhandling – universitetets servrar kraschade

Publicerad 10/24/2017
Annons

➤ När den världsberömde kosmologen Stephen Hawkings klassiska doktorsavhandling från 1966 lades ut för gratis nedladdning av Cambridge uppstod rusning. Så många ville ladda ned på nätet att universitetets webbplats kraschade.

Tidigare har en fysisk skannad kopia av dokumentet gått att köpa för 65 pund men när universitetet för något dygn sedan beslöt att släppa avhandlingen kostnadsfritt digitalt räckte datorkapaciteten inte till. Servrarna har kraschat flera gånger under de senaste 24 timmarna.

Doktorsavhandlingen som har titeln ”Properties of expanding universes” lade grunden till Hawkings framtida berömmelse.

En bidragande orsak till att många vill ha en kopia är sannolikt att den skrevs när vetenskapsmannen var 24 år och bär hans namnteckning. Inte långt senare skulle Hawking drabbas av den obotliga nervsjukdomen ALS som ganska snart gjorde honom helt förlamad.

Hawking, som idag är 75 år, har ändå på ett sätt besegrat sjukdomen, dels genom att överleva i 50 år efter att han fått den, vilket är en osedvanligt lång överlevnadstid, och dels genom att han med diverse tekniska hjälpmedel kunnat fortsätta arbeta som framstående fysiker och kosmolog trots sjukdomen och uppnå världsberömmelse.

Hawking själv kommenterar Cambridge initiativ med att han hoppas att det ska bidra till att inspirera folk.

– Vem som helst, var som helst i världen borde ha fri, obegränsad tillgång till inte bara min forskning utan till alla stora och ifrågasättande tänkares forskning som spänner över hela spektrat av mänskligt vetande, sade Hawking i ett uttalande med sin numera elektroniskt syntetiserade röst.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons