➤ I intervjun med Deusche Welle säger Juncker att Europa ”uppenbarligen kommer behöva invandring under de nästkommande decennierna”.

Inför veckans toppmöte mellan EU och afrikanska representanter, där man bland annat ska avhandla migration, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att ”ifall vi inte erbjuder legala vägar för migration till Europa, och migration inom Europa, är vi förlorade”.

På frågan varför det i Europa råder sådant motstånd mot öppna gränser till tredje världen, och varför EU ännu inte har lyckats att sälja idén om massinvandring till EU-länderna, svarade Juncker att han har meddelat nationerna om deras ansvar.

– Vi får se vad medlemsstaterna gör åt saken, sa Juncker vidare och kallade massinvandringen till Europa för ”den stora utmaningen av vår tid” samtidigt som han hintade att EU-länderna till slut kommer att dela EU:s syn på migrationen.

– Nu är det upp till medlemsstaterna att följa vishetens stig.

– Afrika är inte en kontinent som kommer att bli en del av vår historia imorgon. Afrika har alltid varit en del av historien. Vissa européer såg det bara inte så.

Juncker pekade också ut ”populister” som ”farliga” men underströk att det är betydligt farligare då mainstream-partier antar ”skadliga förslag” som att minska invandringen från utomeuropeiska länder.

– Nej, vi borde inte vara rädda för populisterna; vi borde omfamna dem som de bekämpar.