➤ EU På onsdagen höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt årliga tal om tillståndet i unionen. Mer centralisering var den röda tråden i talet. Juncker vill också att Rumänien och Bulgarien snart ska kunna delta i Schengenområdet fullt ut.

Enligt Juncker var EU vid tidpunkten för hans förra årliga tal i dåligt skick, men har nu återhämtat sig och lagt kriserna bakom sig.

För att inte riskera bli en ”fästning” måste EU fortsätta ta emot migranter, fortsatte Juncker som samtidigt utesluter att Turkiet kan bli fullvärdiga EU-medlemmar inom överskådlig tid.

Däremot vill Juncker se mer centralisering, bland annat i form av att unionen ger en kommissionär posten som europeisk finans- och ekonomiminister och att kommissionen och Europeiska rådet leds av en och samma person.

— Europa skulle vara lättare att förstå om en kapten styrde skutan.

Vidare uttryckte Juncker en önskan om att Bulgarien och Rumänien måste ingå fullt ut i Schengenområdet och vill till 2025 ha en fungerande europeisk försvarsunion på plats.

Då före detta UKIP-ledaren Nigel Farage kommenterade Junckers tal menade han att EU inte lärt någonting efter Brexit utan fortsätter i samma anda med mer centralisering utan folkets godkännande.

Peter Lundgren (SD) drog paralleller till filmatiseringen av Titanic där kapten står på bryggan och spanar ut över havet och säger att han inte ser några isberg – full fart framåt.