jeanne

Bild: Hermann Stilke / Jack1956

Kultur

Jeanne d’Arc porträtteras som könsneutral i ny pjäs

Publicerad 8/15/2022
Annons

I en ny pjäs som ska spelas på Shakespeare’s Globe i London porträtteras Frankrikes nationalhelgon Jeanne d’Arc som könsneutral i stället för kvinna som hon faktiskt var.

Jeanne d’Arc, som levde mellan 1412-1431, var en mycket religiös fransk bonddotter utan utbildning som bidrog till att vända den franska krigslyckan gentemot engelsmännen under hundraårskriget. Det sägs att hon när hon var 12 år gammal började höra himmelska röster, bland annat från helgon, som uppmanade henne till sexuell avhållsamhet och att rädda fosterlandet.

Jeanne d’Arc misshandlades senare av burgunder som därefter sålde henne till engelsmännen som Under en inkvisitionsprocess dömdes hon till att brännas på bål för häxkonster och trolldom.

LÄS ÄVEN: Trump sätter stopp för historierevisionism i skolan

Ska omnämnas som ”hen”

Men nu ska det katolska helgonet alltså porträtteras som icke-binär, alltså en könsneutral eller könlös karaktär i den nya produktionen ”I, Joan”. Det rapporterar The Sunday Times.

I pjäsen som har premiär den 25 augusti kommer Jeanne d’Arc omnämnas som ”they/them” vilket är engelskans motsvarighet till det identitetspolitiska vänsterpronomenet ”hen” i Sverige. Skådespelaren Isobel Thom, som själv identifierar sig som icke-binär, kommer att spela Jeanne.

Teatern, Shakespeare’s Globe, beskriver pjäsen som ”levande, queer och full av hopp”. Den sägs kartlägga Jeannes framgång under det hundraåriga kriget mellan fransmän och engelsmän. Huruvida ytterligare historierevisionism förekommer i pjäsen framgår inte av beskrivningen.

LÄS ÄVEN: British Museum degraderar sin grundare efter krav från Black Lives Matter

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons