Hur ska Sveriges energiförsörjning tryggas i framtiden, synnerhet mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina?

Frågan utlöste i början av veckan en dräpande ordväxling på Twitter mellan miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) och Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Jessica Stegrud.

Strandhäll och övriga rödgröna politiker förespråkar en snabb utbyggnad av vindkraften, medan Stegrud och den borgerliga oppositionen istället förespråkar ny kärnkraft.

”Ja, och du har uppenbart absolut ingen koll på vart vart vinden blåser…”, skrev Strandhäll anklagande i en tweet riktad till Stegrud med anledning av att den 51-åriga SD-politikern förespråkar kärnkraft.

”…efter 18 år i energibranschen bryr jag mig inte om ideologiska vindriktningar utan om kalkyler och konsekvensanalyser…”, svarade Stegrud.

Arbetade på Eon

Innan Jessica Stegrud blev SD-politiker arbetade hon som controller, först på Sydkraft där hon började 2001 och därefter på Eon. När hon valdes in i EU-parlamentet 2019 hade hon en chefsposition på Eon Värme Sverige.

Eon var tidigare en storägare inom svensk kärnkraft, men den verksamheten knoppades 2016 av i en egen koncern med namn Uniper.

Många roas av ordväxlingen mellan de båda kvinnliga toppolitikerna.