jesus

Foto: Bopox.

Inrikes

Jesus blev ”hen” i annons från Svenska kyrkan

Publicerad 12/28/2017
Annons

➤ Enligt Västerås domprost kan vissa uppleva det som jobbigt att exempelvis få frågan vilket kön deras barn är.

Dagen före julafton satte Svenska kyrkan i Västerås in en annons i Västerås Tidning där man under sektionen ”nyfödda” bjöd in invånarna att fira Jesu födelse.

”Välkommen Jesus! På juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot”, skrev man bland annat.

Att skriva ”hen” om Jesus upprörde många. Enligt domprost Susann Senter har många hört av sig till kyrkan via Facebook. Många ska även ha varit positiva.

Varför man valde att skriva så förklarar Senter med att man ”ville inte könsbestämma det lilla barnet med en gång” med hänvisning till kyrkans likabehandlingsprogram.

– Teologiskt pratar vi om Jesus som sann Gud och människa. En människa är inte bara ”han”.

Under de två arbetsdagar som avsatts för medarbetare i kyrkan för att tala om likabehandling har man även avhandlat ”hur vi könskodar varandra”.

– Som historisk person är han [Jesus] en man. Men i teologisk förståelse är det en sann människa, då är han bortom man eller kvinna, berättar Susann och fortsätter:

– Om jag ska vara lite provocerande: De flesta 1800- och 1900-talsbilder av Jesus är ganska feminina. Han är mild, har lockigt hår och är inte särskilt kraftfull i fysiken.

– Det är en belastning att vi alltid pratar om Gud som ”han”. Vi kan inte ändra texterna i Bibeln, men vi kan ändra vårt sätt att lyfta fram det här.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons