Jihad Eshmawi är en bland de flera hundra tusen syrier som valt bort ett stort antal säkra länder på sin väg från hemlandet för att ta sig hela vägen upp till Sverige. Efter minimitiden fyra år i landet kom medborgarskapet som ett brev på posten. Det har det bara de senaste två åren gjort för ytterligare drygt 16 000 syrier som nu får rösta i det svenska riksdagsvalet i höst.

För Göteborgs-Posten (betalartikel 18-07-16) berättar Jihad att han tillsammans med sina bröder kom till Sverige för fem år sedan. Berättelsen som gav honom asyl i Sverige var att han deserterat från sin löjtnantstjänst i den syriska armén därför att man som militär kan tvingas döda. Samtidigt uppges på annan plats i samma artikel att Jihad var statslös palestinier innan han fick svenskt medborgarskap.

Vilka berättelser som gav hans bröder asyl framgår inte, däremot att även de allesammans i likhet med Jihad har fått snabbt svensk medborgarskap. Jihad har sedan ett år tillbaka även fått en tjänst inrättad åt sig på Hyresgästföreningen i Göteborg. Därför är det också bostadsfrågan han brinner lite extra för inför valet.

Jihad uppger inte vilket parti han tänker rösta på. Hyresgästföreningen är emellertid en socialdemokratisk organisation. Jihad berättar att ett valkompasstest som han gjort bekräftar hans tidigare uppfattning om vilket parti det som ska få hans röst i valet.

I GP:s artikel får Jihad många frågor om de umbäranden han genomgått efter att han lämnade flyktinglägret i Damaskus, den farofyllda resan med människosmugglare över Medelhavet, släktingar som uppges ha dött i det syriska inbördeskriget osv.

Däremot får läsaren inga svar på frågor om varför Jihad och hans bröder rest genom halva världen och passerat många säkra länder på vägen hit eller vad han har för principiell inställning till det som brukar kallas för ”a la carte-asyl”. Dessa frågor uteblir trots att Jihad av GP beskrivs som en samhällsengagerad person med åsikter om det mesta.

Samtidigt uppger Jihad att kriget i Syrien fått honom att hata politik men också att kämpa hårdare ”för att makten inte ska hamna i fel händer”. Vilka händer Jihad anser vara fel i svensk politik att anförtro makten får läsaren inte veta.