Jihadisten i Ängelholm ville följa i profetens fotspår

➤ KRÖNIKA Varför gör jihadisterna som de gör? För att de är fattiga? För att de är offer för så kallad ”islamofobi”? För att de vill hämnas på väst för kolonialismen?

Den 22 oktober 2017 attackerades en krog i Ängelholm av en ung jihadist. I ett reportage i Kvällsposten kallas han ”Adnan”. Han förklarar sitt motiv för tidningen:

”Jag såg IS-klipp, livet där inne i Islamiska staten. Och jag såg hur andra länder attackerar muslimer, kvinnor och barn och gamla. Det fick mig att må dåligt”, säger Adnan.

Han började dras till ”det riktiga islam”:

”Under ramadan insåg jag att jag måste börja följa haditherna (berättelser om profeten Muhammeds ord och gärningar som innehåller förbud och plikter inom islam). Jag började läsa mycket och kolla på Youtube-klipp om IS. Sakta men säkert kom jag till det riktiga islam.”

Den blivande jihadisten ville också ”göra något” för muslimerna:

”Det var då jag började tänka att jag som är i Europa borde göra något för muslimerna.”

Citaten säger mycket om jihadisternas tänkande. Adnan mår dåligt av att se muslimer bli attackerade. Men han mår inte dåligt av att se icke-muslimer slaktade av jihadister. Han säger att han ville bli ihjälskjuten under sin jihadattack för att kunna dö som martyr, ”shahid”. Enligt islamisk tro kommer martyrer till paradiset. Där får de förlusta sig med jungfrur med stora bröst.

Adnan nämner att hans religiösa hängivenhet ökade under ramadan. Han kände då att han ville lära sig mer om Muhammeds liv, så att han kunde följa i profetens fotspår. Enligt de berättelser vi har om Muhammed, och som hålls för sanna av mainstreammuslimer, så genomförde profeten flera krigståg och plundringar under just denna månad. Jihad är ju inte bara ett krig vilket som helst utan ett heligt krig. Jihad är en god gärning och under fastan ska man göra mer gott.

Den näst största masskjutningen i USA:s moderna historia, en jihadistisk attack, inträffade under månaden ramadan. Den 12 juni 2016 gick Omar Mateen in på ett nattklubb i Orlando, Florida, och sköt ihjäl 49 människor. Ytterligare 53 människor skadades. Omar kallade sig själv ”mujahid”, en helig krigare, och ”Guds soldat”, och hade svurit trohet till Islamiska Statens ledare, kalifen Abu Bakr al-Baghdadi.

Jihadisten i Ängelholm såg sig inte som en skurk, utan liksom Omar Mateen, såg han sig som en ”mujahid”, en Guds soldat som slåss mot ondskan. Adnan attackerade en krog, Omar en nattklubb. Krogar och nattklubbar används ofta i de islamiska extremisternas propaganda som symboler för västvärldens dekadens.

De som försvarar islam säger att Islamiska Staten inte har något med islam att göra. De dödar ju människor och islam betyder fred… Enligt detta sätt att resonera skulle Muhammed, islams grundare, inte ha något med islam att göra eftersom han dödade människor. ”Jo, men jihadisterna dödar muslimer, därför kan de inte själva vara muslimer”, svarar vissa av islams försvarare. Då har de inte läst Koranen som innehåller uppmaningar till krig mot ”falska muslimer”, som på arabiska kallas ”munafiqin”. Det finns till och med en berättelse om att Muhammed brände ner en moské som ska ha varit ett tillhåll för dessa.

Jihadisten i Ängelholm kom till Sverige som flykting. Ordet flykting används i den svenska debatten nästan som en synonym till en god människa som man, om man själv är god, ska tycka synd om. Men man måste alltid fråga sig: varför flyr de? Vi har fått hit islamister som flyr för att de tillhör rörelser som vill upprätta islamistiska diktaturer. De är visserligen flyktingar, för regimerna i deras hemländer förföljer dem, men vill vi verkligen ha dem här? De kan, liksom Adnan, utgöra hot mot vår säkerhet.

Nu är Adnan dömd till utvisning, men man kan inte skicka hem honom eftersom man är mån om hans säkerhet. Han stannar i Sverige och fortsätter ta emot bidrag. Den svenska regeringen, som borde ha som främsta mål att ta hand om vårt land, använder våra skattepengar för att ta hand om andra länders medborgare. Dessutom på bekostnad av vår säkerhet.

Den amerikanske jihadisten Omar Mateens far hade invandrat från Afghanistan. När han intervjuades efter attacken sade fadern till NBC News att sonens attack inte hade något med religion att göra och att han befann sig i samma chocktillstånd som resten av USA. Strax därpå kom det dock fram videoklipp där fadern uttryckte stöd för talibanerna.

När Adnan intervjuas i Expressen i juni 2018 får han frågan om hur han kände när han ser hur jihadister halshugger människor. Han svarar:

”De här sakerna finns i vår religion. Det är inget IS hittade på. Det finns i Koranen tydligt. I böckerna. Gud sa: ’hugg deras huvuden.’”

Adnan har helt rätt i att halshuggning finns i de islamiska texterna. Det är ingen slump att alla som har anslutit sig till Islamiska Staten och svurit trohet till kalifen är muslimer. Det är folk som liksom Adnan tror att de följer i Muhammeds fotspår. Innan Adnan attackerade krogen brukade han gå till moskén i Ängelholm. Där umgicks han med en annan muslim med liknande tankar. Omar Mateen som attackerade klubben i Orlando gick till moskén tre till fyra gånger i veckan. Om jihadisternas tankar och handlingar inte har något med islam att göra, varför går de så ofta till moskén, som är en islamisk böneplats?

Kalifen är död, men drömmen om en islamisk stat lever vidare. Egentligen är det inte IS eller någon annan terrorgrupp som inspirerar sådana här attacker, utan det är snarare så att terrorgrupperna själva är inspirerade av tankar och värderingar som finns i den islamiska religionen.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mohamed Omar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.