Järvaveckan, som pågår 1-5 juni på Spånga IP i Stockholm, har uppdaterat sitt program. Där framgår att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tidigare annonserade tal har utgått. Istället går platsen till vänsterradikala Feministiskt initiativ.

Som Samnytt tidigare rapporterat gav Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, arrangörerna för Järvaveckan ett ultimatum, när det framkom att den polishatande vänsterprofilen Karin ”Kakan” Hermansson skulle medverka – särskilt olämpligt, menar många, i skenet av att hundratals poliser i närtid skadades under ramadanfirandets korankravaller.

”Järvaveckan får helt enkelt välja – polishataren Kakan Hermansson eller partiledaren Jimmie Åkesson”, skrev Åkesson på Facebook.

LÄS ÄVEN: Efter korankravallerna – SD ökar och S rasar

Arrangörerna står upp för polishatande ”Kakan”

Stiftelsen The Global Village, som står för arrangemanget, ser dock inga problem med att någon som profilerat sig som polishatare leder Järvaveckan. Stiftelsens grundare, Ahmed Abdirahman står fast vid sitt val och nu har Jimmie Åkessons partiledartal plockats bort från programmet.

– Vi har ett program och kommer att fortsätta köra på det, säger Abdirahman till SVT och uppger samtidigt att han ”beklagar att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna väljer att inte delta”.

LÄS ÄVEN: Sossesverige – ”Voffor gör di på detta viset?”

Feministiskt initiativ ersätter SD

Istället för Åkesson har Teysir Subhi från Feministiskt initiativ bjudits in. Hon får nu sällskap av partiledare från samtliga riksdagens partier, utom SD. Om valet att inkludera FI istället för SD skett på Hermanssons initiativ framgår inte. Hon beskriver sig dock själv som ”radikalfeminist”.

Järvaveckan har varit ett årligen återkommande event sedan 2016 och startades som ett alternativ till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Syftet uppges vara att ”minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare”. Järvaområdet består av stadsdelarna Akalla, Husby, Kista, Rinkeby, Tensta och Hjulsta och är hårt präglade av massinvandringen och dess samhällskonsekvenser.