På lördagen var det dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hålla sitt traditionsenliga vårtal på Långholmen i Stockholm. Detta efter ett uppehåll på två år till följd av restriktioner kopplade till covid-pandemin.

Åkesson inledde talet med att beskriva den sköna känslan av vår i luften som ”nästan lika skön” som att Sverige inte längre har en socialdemokratisk regering.

Han övergick därefter till att teckna en betydligt mörkare bild av verkligheten med de kvardröjande sviterna av covid-pandemin, Rysslands invasion av Ukraina, skenande inflation och priser på mat, el och drivmedel, gängrelaterade skjutningar och sprängningar.

– Många svenska – även de som inte röstar på Sveriges bästa parti – känner inte längre igen sig i det land de växte upp i, sade Åkesson och konstaterade att Sverige verkligen har förändrats, underförstått inte till det bättre.

Att Sverige ser ut som det gör i dessa avseenden, beskrev SD-ledaren som ett ”stort politiskt svek”, något som han menade att väljarna gett uttryck för genom att i september förra året ge de rödgröna partierna respass från regeringstaburetterna i Rosenbad.

Se hela talet nedan: