➤ POLITIK Enligt Åkesson bör Kristdemokraterna göra upp med partiets historia.

Det var i SVT Aktuellt på måndagen som SD-ledaren Jimmie Åkesson sa att Kristdemokraterna grundades av nazister, detta som ett svar på att motdebattören Ebba Busch Thor (KD) talade om samarbete med SD och hur detta omöjliggörs av att ”grundarna var nazister och att de omgärdades av skandaler med rasism”.

– Vi kan börja med Kristdemokraterna som är ett utmärkt exempel på ett parti där en av grundarna var nazist. Jag tror inte att Ebba Bush Thor är nazist på grund av det. Det där är bara ett svepskäl. Behovet av vår politik är oerhört stor. De andra partierna försöker på olika sätt klamra sig fast vid sina maktpositioner genom att visa på saker som inte är relevanta i den politiska vardagen. De vill ha kvar sina positioner inom svensk politik och vi är ett hot mot det givetvis, sa Åkesson.

De som kritiserade uttalandet menade att detta inte stämde och att det snarare rörde sig om att nazister försökte infiltrera partiet. Dessa ska sedermera ha uteslutits ur partiet.

Enligt SVT:s Mats Knutson ska en av nyckelpersonerna i partiet på 60-talet 20 år innan inträdet i partiet ha varit medlem i Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation. Samma person ska också ha skrivit underlaget till KDF:s fösta partiprogram.

– Flera svenska partier har haft en del tankegods som fanns inom nazismen när det gäller syn på inhemska rasen, den typen av formuleringar och värderingar som i dag är helt förkastade sedan lång tid. Skillnaden är att med SD ligger det närmare i tiden, på 90-talet när partiet bildades. Så det är en viss skillnad. Samtidigt är det ett sätt för Jimmie Åkesson att tala om för tv-tittarna att de inte är det enda partiet med nazister i historien. Det är ett sätt att sprida skulden, säger Mats Knutson.

Trots kritiken säger Åkesson idag att han står fast vid sitt uttalande.

– Jag nämnde det för att synliggöra det irrelevanta i att gång på gång hänvisa till partiets bildande och vilka som var med då, i en diskussion om mitt parti i dag, nästan 30 år senare, skriver Jimmie Åkesson, och återupprepar sedan det han sa i Aktuellt, säger Åkesson till Dagen.

– Jag tror inte på något sätt att Ebba Busch Thor är nazist bara för att det fanns sådana kopplingar när partiet grundades.

Vidare menar Åkesson att det är beklagligt att KD inte tycks ha gjort upp med sin egen historia och anser att det ansvarsfulla hade varit att stå för det som hände då och förklara att det är inget som är talande för partiet i dag.