Justitiekansler Mari Heidenborg har gett Stockholmspolisen i uppdrag att utreda 16 tidningars ansvariga utgivare för brott. Brottsrubriceringen är förtal och brottsoffret en bussförare som de aktuella medierna 2017 felaktigt hängde ut och beskyllde för att ha visat porrfilm i bussen för barn.

Ingen av tidningarna brydde sig om att käll- och faktakontrollera uppgifterna. Man nöjde sig med en kommentar från en förälder som varit kritisk till att det visades film i bussen och som sagt att ”det var rena porrfilmen”. Det visade sig snart att ”porrfilmen” i själva verket varit en romantisk komedi.

Tidningarna fick avpublicera sina artiklar och be om ursäkt för att man missat att göra sådant som är grundläggande i en journalists arbete. Några av publiceringarna anmäldes dock till Pressens opinionsnämnd (PON) som i oktober förra året fällde Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet.

Den utpekade bussföraren hade inte namngetts men med kringuppgifter beskrivits så att han enkelt kunde identifieras. Den falska anklagelsen om att ha visat porrfilm för barn i bussen uppfattades som förtal. Detta har nu JK uppdragit åt Stockholmspolisen att utreda.

Om tidningarna fälls kan det bli fråga om böter och utbetalningar av skadestånd till den uthängde bussföraren. För grova förtal finns även fängelse i straffskalan.

De ansvariga utgivare som utreds är Lena K. Samuelsson på Aftonbladet, Maria Kustvik på Affärsliv och Corren, Thomas Mattsson på Expressen, Viveka Hedbjörk på Hallands Nyheter, Mats Pettersson på Hela Gotland, Henrik Simonsen på Höglandsnytt, Thomas Eriksson Metro, Marcus Melinder på Norran, Mats Ehnbom på Norrbottens-Kuriren, Markus Gustafsson på Omni, Kristina Bingström på Smålandsposten, Anna Careborg på Svenska Dagbladet, Pia Rehnquist på Sydsvenskan, Jessica Wennberg på Västerbottens-Kuriren och Christoffer Nielsen på Västerviks-Tidningen.

Flera av dessa utgivare har kommenterat JK:s utredningsbeslut och på olika sätt slagit ifrån sig anklagelserna. Längst går Thomas Mattsson på Expressen som i ett blogginlägg i Expressen som attackerar Mari Heidenborg som person med en lång utläggning om hennes tidigare anställningar och en indirekt anklagelse om att det inte finns fog för utredningen utan handlar om ”aktivism” syftande till att inskränka mediernas yttrandefrihet.

Mattsson avrundar blogginlägget med en allmän kritik mot att rättsväsendet kan lägga sig i vad hans och andra tidningar publicerar och menar att bedömningar av förtal är något som medias eget ”självsanerande pressetiksystem” själva bör få sköta.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av fällningar i Pressens Opinionsnämnd i spåren av #metoo-dreven

Som Samhällsnytt kunde rapportera om på onsdagen anmäldes och fälldes Thomas Mattssons tidning rekordmånga gånger förra året för andra uthängningsövertramp, relaterade till de #metoo-drev som pågick med början under 2017. 2006 fälldes Expressen också för förtal efter att ha fabricerat och publicerat lögner om skådespelaren Mikael Persbrandt. Thomas Mattsson har dessutom tillsammans med andra medarbetare på tidningen fällts för vapenbrott.