kriminalvården

Foto: Kriminalvården.

Inrikes

JO-kritik mot att 15-åring som sköt vaktmästare i huvudet tvingats slipa bort klotter

Publicerad 11/22/2017
Annons

➤ Efter en anmälan av mamman får kriminalvården nu kritik av JO för hur 15-åringen behandlats i häktet där han bland annat fått vänta för länge på glasögon och undervisning.

I februari sköts en vaktmästare med flera skott i huvudet, armen, ryggen och benet när han inledde sitt nattpass och skulle börja salta på Roskildevägen i Malmö. En då 15-årig pojke greps och dömdes sedermera för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

Starkast JO-kritik riktas mot att pojken inte fick lämna säkerhetsavdelningen förrän han slipat bort klotter på ett bord.

På Kriminalvården försvarar man sig med att intagna ”erbjuds möjlighet att återställa skadad egendom”. Detta har JO inget emot i sig, men man kritiserar att det var ett krav för att få flytta.

Enligt chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning är det betydligt större risker förknippade med att rikta tvångsåtgärder mot barn än mot en vuxen och i beslutet hänvisas till att Sverige fått upprepad kritik bland annat från FN för att barn hålls isolerade i häkte.

”Att uppställa ett sådant villkor är enligt min mening inte acceptabelt, oberoende av om det just i detta fall saknas förutsättningar för att ta ut ersättning för skadegörelsen. Jag är starkt kritisk mot häktets agerande i den frågan”, skriver Rynning i beslutet.

I anmälan har mamman även påtalat att 15-åringen hållits isolerad och fått träffa andra människor mindre än två timmar per dag och i denna fråga pågår en större granskning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons