Joakim Lamotte avslutar sitt arbete med journalistik på grund av hot mot sig och sin familj. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

Lamotte har jobbat som journalist i nästan tjugo års tid. Efter universitetsstudier i Halmstad började han som researcher på Sveriges televisions Uppdrag granskning 2003. Han arbetade kvar inom statsmedia fram till 2015, då han lanserade sin egen Facebooksida där han lade upp videoreportage och texter. Lamotte förlitade sig på donationer från läsarna för att få verksamheten att gå runt.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter brister ut i hat under arbetet: ”Bla bla åk hem jävla idiot”

Joakim Lamotte har ofta kritiserats, i synnerhet av liberaler och personer till vänster i politiken, för att han tar upp känsliga ämnen. Inte minst har hans reportage från utsatta förorter som plågas av invandrarrelaterade problem fått stor uppmärksamhet. Kritikerna tycker att det är fel att svenska journalister som Lamotte besöker platser i Sverige där många icke-svenskar bor.

Slutar med journalistik

Nu väljer alltså den idag 43-årige journalisten att sluta med sin verksamhet. Han uppger hot mot familjen som skäl för sitt beslut.

”På grund av hot mot min familj måste jag tyvärr härmed meddela att jag avslutar mitt arbete med journalistik. Jag har jobbat som journalist i knappt 20 år men nu är det över”, skriver han på Facebook.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Lamotte attackerades vid koranbränning – ”Jävla rasist”

Många uttrycker sorg över att Lamotte slutar med journalistik. Några undantag finns. Ett av dem är ”ETC”, en tidning långt ut på vänsterkanten, där medarbetarna passar på att håna Lamotte för att han slutar.

Att ETC ogillar Lamotte ska ses mot bakgrund av att han uppmärksammat att de tagit emot nästan hundra miljoner kronor i bidrag, och att han påpekat tidningens bristande journalistik.

Sänder live på Instagram

Joakim Lamotte skriver att han ikväll livesänder en presskonferens på Instagram för att förklara bakgrunden till sitt beslut.

”Det blir den sista livesändningen jag genomför någonsin”, skriver han.

Samnytt har sökt Joakim Lamotte, men han skriver på Facebook att han inte tänker göra några intervjuer.

LÄS ÄVEN: Samnytts filmer åklagarens viktigaste bevisning i Lamotte-rättegång