Att vänta med pensionen och jobba något extra år har varit ett sätt att höja pensionen för många. Ett års extra arbete efter 66 års ålder har gett 5-6 procent högre pension, men för låg- och medelinkomsttagare fungerar inte det längre.

Ett års extra arbete ger inte längre lika hög pensionsökning som tidigare för låg- och medelinkomsttagare. Det visar en undersökning från SPF Seniorerna.

Skälet är att sex av tio pensionärer får garantipension vilket förändrar förutsättningarna för låg- och medelinkomsttagare. Tidigare var det ungefär 30 procent av pensionärerna som fick garantipension.

– Vi har varnat för de här effekterna länge. Som det ser ut nu är vi på god väg mot ett nytt folkpensionssystem, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

För dom som har löner på upp till 38 000 kronor i månaden ger ett års extra arbete endast ger tre procent högre pension och för att komma upp till 5-6 procents högre nivå måste man tjäna över 40 000 kronor i månaden.

Inkomst- och premiepensionen ökar visserligen för den som jobbar ett år extra men samtidigt minskar garantipensionen eftersom den trappas av ju högre inkomstgrundad pension man får.

LÄS ÄVEN: Rapport: Samma pension oavsett man jobbat eller levt på bidrag

– Det är ju förfärligt att man har byggt systemet så att det inte lönar sig, framförallt för medelinkomsttagare, att jobba längre. Ska vi ha ett system som bygger på livsinkomsten, som är långsiktigt finansiellt trovärdigt, där den allmänna pensionen ligger på en nivå så att man kan leva på den? I så fall behöver man fundera på de beslut som har tagits de senaste åren, beslut som stör de här principerna, och därefter ändra dem. Annars får man säga till svenska folket som det är: att vi inte längre har ett system med raka rör mellan inkomst och pension, säger Eva Eriksson.

Att det ser ut så här är helt orimligt, anser Eva Eriksson som hoppas på att pensionsgrupps utredning ska komma fram till en lösning för att stärka den inkomstgrundade pensionen.